Κίνδυνος πνευμονικής εμβολής λόγω ακινησίας μπροστά στο κομπιούτερ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η πολύωρη ακινησία μπροστά σε μία οθόνη είναι εξίσου επικίνδυνη με τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια διότι ενέχει κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οσάκα, στην Ιαπωνία, και αφορούσε 86.000 άτομα.

PC keyboard

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40- 59 ετών οι οποίοι είναι ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή επί 5 ώρες την ημέρα.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι η δημιουργία θρόμβων αίματος στις φλέβες που βρίσκονται βαθιά μέσα στα πόδια. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνους γι’ αυτήν την πάθηση είναι η ακινησία η οποία κάνει το αίμα να “λιμνάζει”.

Αν ο θρόμβος αποκολληθεί από τη θέση του, μπορεί να φτάσει σε μια αρτηρία των πνευμόνων, να την φράξει και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή, ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα διότι μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Η μελέτη κράτησε 18 χρόνια και βρήκε ότι ότι 5 ώρες τηλεόρασης ή κομπιούτερ την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή, σε σύγκριση με τις 2,5 ή λιγότερες ώρες την ημέρα.

«Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η σχέση μεταξύ της παρατεταμένης ακινησίας μπροστά σε μία οθόνη και της πνευμονικής εμβολής», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Τόρου Σιρακάουα, από το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του πανεπιστημίου.

Περπατάτε κάθε μισή ώρα

Για να μειωθεί ο κίνδυνος, οι ειδικοί συνιστούν να υιοθετούν όσοι διάγουν καθιστική ζωή τις ίδιες συμβουλές που συνιστώνται σε όσους κάνουν αεροπορικά ταξίδια που κρατάνε πολλές ώρες.

Δηλαδή θα πρέπει να σηκώνονται από την καρέκλα κάθε μισή ώρα για να περπατάνε ένα-δύο λεπτά, να κινούν τα πόδια τους όσο κάθονται, να πίνουν νερό και να αποφεύγουν το αλκοόλ.

Δείτε επίσης