Ψυχοσωματικά νοσήματα και πρόληψη

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Ψυχοσωματικά είναι τα νοσήματα στην εμφάνιση των οποίων  ψυχικοί παράγοντες όπως το στρες και η κατάθλιψη έχουν σημαντικό ρόλο.  Κοινά ψυχοσωματικά νοσήματα είναι:

  • Το έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών και η αλλοιωμένη πυροδότηση των νευροφυτικών αντανακλαστικών που ρυθμίζουν την λειτουργία του στομάχου ευρίσκεται στην ρίζα της παθογένειας πολλών περιπτώσεων έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

fdslkfjdff5f5dsf 5Διαβρωτικές αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του στομάχου από το στρες, με μη εμφανείς αιμορραγικές εστίες, παρουσιάζονται εντός 72 ωρών σε πολλές περιπτώσεις  σοβαρά νοσηλευόμενων ασθενών υπό την επήρεια του stress που προκαλεί η νοσηλεία και η νόσος. Σε μικρό ποσοστό η κατάσταση εξελίσσεται σε γαστρορραγία, κατάσταση απειλητική για την ζωή.

  • Η υπέρταση

Παρά το γεγονός ότι η υπέρταση είναι πολυπαραγοντική νόσος, η υπερβολική δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος, που χαρακτηρίζει το αγχώδες άτομο, απορρυθμίζει την αρτηριακή πίεση σε πολλά ευαίσθητα άτομα. Η ιδιοπαθής υπέρταση προκαλεί βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Χωρίς την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή ο υπερτασικός κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, καρδιακή βλάβη, διαταραχές οράσεως, στυτική δυσλειτουργία.

  • Το άσθμα

Το άσθμα είναι χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα των αεραγωγών, που χαρακτηρίζεται από επεισόδια δύσπνοιας, βρογχόσπασμου, βήχα, συριγμού. Εάν υπάρξει σοβαρή στένωση αεραγωγών, το οξυγόνο αδυνατεί να εισέλθει και χωρίς την άμεση και σωστή ιατρική αντιμετώπιση, η νόσος μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

To άγχος προκαλεί αυξημένη αντίδραση των αεραγωγών σε φυσιολογικά ερεθίσματα, απότομη στένωση και ασφυξία σε ευαίσθητους ασθματικούς ασθενείς, ενώ συντελεί στην παθογένεια της νόσου.

  • Καρδιακά επεισόδια

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συχνή καρδιακή νόσος σήμερα. Είναι νόσος του αρτηριακού τοιχώματος, κατά την οποία υπάρχουν αλλοιώσεις του τοιχώματος των στεφανιαίων αγγείων και διαταραχή στην αιμάτωση της καρδιάς, την οποία αυτή αρδεύουν. Εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου είναι η στηθάγχη, το έμφραγμα, οι αρρυθμίες, ο θάνατος. Η σχέση της κατάθλιψης και του άγχους με την πρόκληση οξέων καρδιακών επεισοδίων είναι σαφής στην περίπτωση των πασχόντων από στεφανιαία νόσο.

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η ανάγκη για αυξημένο καρδιακό έργο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε οξυγόνο κατά την διάρκεια του stress, προκαλούν οξεία ανεπάρκεια της καρδιακής αντλίας, με πυροδότηση στεφανιαίων επεισοδίων και απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας σε πολλούς καρδιοπαθείς.

  • Νοσήματα που απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα ανοσοποιητικού (π.χ. καρκινώματα λοιμώξεις)

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, όπως είναι οι αλλεργίες, τα καρκινώματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι επικίνδυνες λοιμώξεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Μελέτες έχουν αναδείξει καλύτερους δείκτες λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, σε άτομα με καλή ψυχική κατάσταση. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν δυσκολότερα λοιμώξεις μετά από επαφή με παθογόνα, συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Μελέτες αναδεικνύουν καλύτερη αντίσταση σε καρκινογόνα σε άτομα με θετική στάση απέναντι στη ζωή. Σε ορισμένες αλλεργίες, που αποτελούν μία υπερβολική απάντηση του ανοσοσοποιητικού σε αντιγόνα, έχει αναδειχτεί επαρκώς η σχέση των εξάρσεων με συναισθηματικούς παράγοντες (π.χ. ατοπική δερματίτις).

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η τακτική άσκηση, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου (π.χ. όσπρια, πλήρη δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, extra παρθένο ελαιόλαδο) και χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ο επαρκής ύπνος οι κοινωνικές δραστηριότητες και η άσκηση αγχολυτικών δραστηριοτήτων έχουν συνδεθεί με άμβλυνση των οργανικών επιπτώσεων του χρόνιου stress. Η τόνωση του οργανισμού με ειδικά διατροφικά προγράμματα ενισχυτικά φυσικά φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής είναι απαραίτητη για τη σωστή πρόληψη σε ειδικές περιπτώσεις.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης