Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ιώσεις

Η έλλειψη ύπνου δεν φέρνει μόνο υπνηλία ή νεύρα στη διάρκεια της ημέρας. Επηρεάζει και την σωματική υγεία. Όσοι κοιμούνται λίγο έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ίωση. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep.

ypnos anaos 55Η μελέτη διαπίστωσε πως όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από αναπνευστικό ιό σε σύγκριση με όσους κοιμούνται πάνω από επτά ώρες.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες και δείχνουν ότι ο μειωμένος ύπνος διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την πιθανότητα για λοιμώδη νοσήματα και δυσχεραίνει την ανάρρωση από αυτά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 94 άνδρες και 70 γυναίκες μέσης ηλικίας 30 ετών που επί δύο μήνες υποβάλλονταν σε διαγνωστικές εξετάσεις για να αποτυπωθούν τα επίπεδα του στρες, η χρήση αλκοόλ και προϊόντων καπνού. Στη συνέχεια, πέρασαν μία εβδομάδα φορώντας στον καρπό τους έναν αισθητήρα ύπνου για να καταγραφεί η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου τους.

Οι ερευνητές τους έδωσαν σταγόνες μύτης που περιείχαν έναν ιό του κοινού κρυολογήματος και τους παρακολούθησαν επί μία εβδομάδα, συλλέγοντας δείγματα από τη μύτη τους για να δουν αν είχε αναπαραχθεί ο ιός.

Όσο λιγότερο κοιμόντουσαν οι εθελοντές τους την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο πιθανότερο ήταν να αναπτυχθεί ο ιός και να υπάρξουν συμπτώματα ίωσης. Όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες είχαν 4,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν πάνω από επτά ώρες.

Ο ύπνος απεδείχθη πιο ισχυρός παράγοντας για την εκδήλωση της ίωσης από τα επίπεδα του στρες, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα ή το κάπνισμα.

Δείτε επίσης