Η κατάθλιψη αυξάνει την πιθανότητα για έμφραγμα

Νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν για την κατάθλιψη και το έμφραγμα, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Stressed_Depressed 555555Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τουλάχιστον στα πρώιμα στάδια, η κατάθλιψη και το έμφραγμα έχουν κάτι κοινό: τη χρόνια φλεγμονή. Η κατάθλιψη σε βάθος χρόνου πλήττει το ενδοθήλιο και κάνει την αθηρωματική πλάκα να σπάει.

Ωστόσο, μια άλλη θεωρία αποδίδει το συσχετισμό των δύο καταστάσεων στην πρόκληση αρρυθμιών κάτι που προκύπτει από το άγχος που εμφανίζουν συχνά οι ασθενείς με κατάθλιψη.

Τέλος, μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δείχνει ότι η κατάθλιψη και η υπέρταση σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, διαβήτη ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος για νέο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, για τα επόμενα 4 χρόνια ήταν 83% μεγαλύτερος για ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρδιακή νόσο, διαβήτη ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο πιθανό να υποστούν περαιτέρω καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, πιο συχνά από το γενικό πληθυσμό. Πιο γνωστές είναι αυτές που μελέτησαν τις υψηλές τιμές της αρτηριακής πίεσης αλλά τώρα βλέπουμε ότι μαζί με τα καταθλιπτικά συμπτώματα ο κίνδυνος επίσης αυξάνεται».

Αυτό που μένει να ερευνηθεί είναι αν τα αντικαταθλιπτικά χάπια βοηθούν στη πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πάντως, οι ερευνητές συμφωνούν ότι ένα πολύ καλό «φάρμακο» τόσο για την κατάθλιψη όσο και για την καρδιακή νόσο είναι η άσκηση.

Δείτε επίσης