Τα αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν Δανοί ερευνητές στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

antiviotika 55 5Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Έρευνας για τον Διαβήτη του Νοσοκομείου του Γκεντόφτε και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον Κρίστιαν Χαλλουντμπεκ, συσχέτισαν τις ιατρικές συνταγές αντιβιοτικών που είχαν πάρει 170.000 Δανοί με διαβήτη τύπου 2 με αυτές 1,3 εκατομμυρίων άλλων ενηλίκων, για το διάστημα 1995-2012.

Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 είχαν κατά μέσο όρο 0,8 ιατρικές συνταγές αντιβιοτικών το χρόνο, συγκριτικά με 0,5 ιατρικές συνταγές που είχαν τα άτομα χωρίς διαβήτη. Όσες περισσότερες συνταγές είχε κανείς για αντιβιοτικά, τόσο πιθανότερο ήταν να έχει διαβήτη τύπου 2.

Πάντως, τα στενού φάσματος αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη, αύξαναν ελαφρώς περισσότερο τον κίνδυνο, συγκριτικά με τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι τα αντιβιοτικά αλλάζουν την χλωρίδα του εντέρου και επηρεάζουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπαρών.

Να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα εντερικά βακτήρια μπορούν να μειώσουν την ικανότητα μεταβολισμού της γλυκόζης, κάτι που παρατηρείται στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης