Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής

Αμερικανοί επιστήμονες δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής υιοθετούν συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια.

Να σημειωθεί ότι οι φακοί επαφής αυξάνουν τα βακτήρια στα μάτια ενώ οι έγχρωμοι μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι.

Δημοσκόπηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ έδειξε ότι το 99% των χρηστών φακών επαφής κάνει λάθη στη χρήση και τη φροντίδα τους. Το 82% τους χρησιμοποιεί περισσότερο καιρό απ’ ό,τι πρέπει, το 50% τους φοράει τη νύχτα στη διάρκεια του ύπνου και το 90% έχει κοιμηθεί το μεσημέρι φορώντας τους.

Πολύ λίγοι χρήστες φακών επαφής τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής, ενώ το 5-10% των επειγόντων περιστατικών στα οφθαλμολογικά κέντρα στην Ελλάδα αφορά μόλυνση των ματιών εξαιτίας των φακών επαφής.

Απ’ όλα  τα λάθη το σοβαρότερο είναι η χρήση τους στη διάρκεια του ύπνου, κάτι που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών.

Η θήκη “μαζεύει” βακτήρια

Όταν είμαστε ξύπνιοι, τα μάτια και οι φακοί επαφής κινούνται με αποτέλεσμα την οξυγόνωση του κερατοειδούς – του εξωτερικού χιτώνα του ματιού πάνω στον οποίο ακουμπά ο φακός. Στη διάρκεια του ύπνου, τα μάτια μένουν ακίνητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με συνέπεια να δημιουργείται “ασφυξία” του κερατοειδούς. Αυτός είναι ο λόγος που οι oφθαλμίατροι συνιστούν να μην κοιμόμαστε ποτέ με τους φακούς επαφής.

Και λίγες ώρες να κοιμηθεί κάποιος με τους φακούς, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν οι φακοί είναι τύπου day and night (δηλαδή προορίζονται και για ύπνο το βράδυ) διότι ακόμα και με τέλειες συνθήκες υγιεινής μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια στους φακούς.

Να σημειωθεί ότι μια ελληνική μελέτη έδειξε ότι οι θήκες των φακών επαφής μπορεί να έχουν βακτήρια ακόμα κι αν εθελοντές συμμορφώνονται με όλες τις οδηγίες χειρισμού, καθαρισμού και αντικατάστασης των φακών. Γι’ αυτό συνιστάται η αντικατάσταση της θήκης τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Δείτε επίσης