Η εγχείρηση αδυνατίσματος θεραπεύει το διαβήτη τύπου 2

Οι μισοί πάσχοντες από παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 που υποβάλλονται σε εγχείρηση αδυνατίσματος, απαλλάσσονται επί τουλάχιστον 5 χρόνια από τον διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet. Το όφελος μπορεί να διαρκεί περισσότερο χρόνο αλλά η μελέτη παρακολούθησε τους ασθενείς για 5 χρόνια.

diabetes-pr5555ickΣτη μελέτη συμμετείχαν 60 ασθενείς που δεν είχαν κατορθώσει να φέρουν το σάκχαρό τους σε φυσιολογικά επίπεδα με φάρμακα και δίαιτα.

Η μελέτη συνέκρινε τη συνήθη αντιδιαβητική φαρμακευτική θεραπεία με την εγχείρηση η οποία τροποποίησε τον γαστρεντερικό σωλήνα ώστε η τροφή να μην απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό, αλλά να εξέρχεται από το σώμα. Αυτό έγινε με μείωση του μεγέθους του στομάχου και παράκαμψη τμήματος του εντέρου.

Μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος

Όπως δήλωσε ο Φρανσέσκο Ρουμπίνο, καθηγητής Μεταβολικής Χειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος χειρούργησε τους ασθενείς, μετά την εγχείρηση το 50% των ασθενών απέκτησαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου χωρίς χάπια για 5 χρόνια ενώ άλλο ένα 30% χρειάζονται μόνο ένα χάπι την ημέρα για να έχουν ρυθμισμένο σάκχαρο.

«Αν και μερικοί εξακολουθούν να έχουν διαβήτη τύπου 2, η συντριπτική πλειονότητα ρυθμίζουν πολύ εύκολα το σάκχαρό τους», είπε ο Ρουμπίνο.

Οι ασθενείς ανέφεραν ότι μετά την εγχείρηση βελτιώθηκε η ποιότητα της ζωής τους.

Επίσης, μειώθηκαν σημαντικά οι πιθανότητες τους να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα – χωρίς σημαντική ρύθμιση του σακχάρου, αυτό συμβαίνει στο 80% των πασχόντων από διαβήτη.

«Οι εγχειρήσεις για αδυνάτισμα στους διαβητικούς ασθενείς φαίνεται να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου, ενώ τώρα συσχετίζονται με μειωμένες επιπλοκές του διαβήτη», γράφουν σε σχόλιο που συνοδεύει τη μελέτη οι Δημήτρης Πουρνάρας και Καρέλ λε Ρου, από το Imperial College του Λονδίνου.

Δείτε επίσης