Διαφέρουν τα συμπτώματα του αυτισμού σε αγόρια και κορίτισια

Ο αυτισμός εκδηλώνεται διαφορετικά στα αγόρια και στα κορίτσια, σύμφωνα με μια μελέτη που διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορές τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στη δομή του εγκεφάλου.

H μελέτη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Προηγούμενες μελέτες επίσης είχαν κάνει λόγο για αυτιστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

little-boy-a55555d-girl-playingΟ Βινόντ Μενόν και οι συνεργάτες του μελέτησαν 124 κορίτσια και 614 αγόρια με αυτισμό (στα αγόρια η συχνότητα της διαταραχής είναι 4 φορές μεγαλύτερη), ηλικίας 7-13 ετών, με δείκτη νοημοσύνης πάνω από 70.

Τα κορίτσια είχαν λιγότερο επαναλαμβανόμενες και λιγότερο περιορισμένες συμπεριφορές από ό,τι τα αγόρια. Οι διαφορές αυτές αποδίδονται σε αντίστοιχες εγκεφαλικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η εγκεφαλική απεικόνιση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν διαφορές στη φαιά ουσία, κυρίως στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, που ελέγχει τις κινήσεις. Αυτό εξηγεί τα διαφορετικά μοτίβα κινήσεων που κάνουν τα αγόρια, σε σχέση με τα κορίτσια.

Η επαναληπτική και περιορισμένης γκάμας συμπεριφορά είναι ένα από τα κυριότερα συμπτώματα του αυτισμού. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η δυσκολία στην επικοινωνία και στην κοινωνική επαφή.

Τα διαφορετικά συμπτώματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχουν ως συνέπεια να μη διαγιγνώσκεται ο αυτισμός τόσο εύκολα στα κορίτσια, επειδή έχουν πιο φυσιολογική συμπεριφορά, όσον αφορά τις κινήσεις τους.

Το ερώτημα για τους επιστήμονες είναι αν οι διαφορές αυτές σημαίνουν ότι η αντιμετώπιση του αυτισμού πρέπει να είναι διαφορετική για αγόρια και κορίτσια.

Δείτε επίσης