Oι στατίνες ωφελούν ελάχιστα όσους δεν έχουν καρδιαγγειακό ιστορικό

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στους ιατρικούς κύκλος για το ποιος πρέπει να λαμβάνει στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή.

Οι στατίνες προωθούνται σήμερα σε ορισμένες χώρες ως η νέα “ασπιρίνη”, δηλαδή ως ένα φάρμακο που μπορεί κάποιος να λαμβάνει χωρίς συνταγή γιατρού. Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, συστήνονται σε κάθε άτομο που διατρέχει 10% αυξημένο κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό  σε ορίζοντα δεκαετίας. Αυτή η σύσταση περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ηλικίας άνω των 40 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν ιστορικό εμφράγματος ή ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Τώρα όμως, σύμφωνα με ένα νέο σχόλιο, μόνο 1 στα 200 άτομα που λαμβάνουν στατίνες, χωρίς να έχουν καρδιακό ιστορικό, φαίνεται να έχουν όφελος. Το σχόλιο προειδοποιεί ότι πολλά άτομα λαμβάνουν στατίνες χωρίς την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν. Και προσθέτει ότι όλοι όσοι σκέπτονται τις στατίνες θα πρέπει να ασκούνται περισσότερο και να αλλάξουν τη διατροφή τους.

Το σχόλιο δημοσιεύθηκε στο Prescriber Medical Journal και επισημαίνει ότι οι μελέτες (που έγιναν από τις φαρμακοβιομηχανίες) διαπίστωσαν πως μόνο το 0,5% των υγιών ανθρώπων αποφεύγουν μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της λήψης στατινών μέσα σε πέντε χρόνια. Τα άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου πράγματι επωφελούνται σημαντικά από τις στατίνες, αλλά αυτοί που τις λαμβάνουν προληπτικά δεν θα ζήσουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο.

Όφελος και παρενέργειες

Οι συγγραφείς – ο Βρετανός καρδιολόγος Aseem Malhotra, ο Καναδός καθηγητής φαρμακευτικής James McCormack, και ο Αμερικανός καθηγητής David Newman – γράφουν ότι επειδή το 80% των καρδιακών συμβάντων προκαλείται από τον τρόπο ζωής (ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα κ.α.), ο καρδιαγγειακός κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς φάρμακα, απλώς με τροποποίηση των κακών συνηθειών. Και κάνουν έκκληση για μια επανεγγραφή των συστάσεων για λήψη των στατινών ως προληπτικό φάρμακο για αυτούς που δεν έχουν ιατρικό ιστορικό.

Πολλοί καρδιολόγοι λένε ότι η χορήγηση στατινών σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου σώζει πολλές ζωές, άλλοι, όμως, ανησυχούν για την υπερβολική συνταγογράφησή τους, λέγοντας ότι εκθέτει άσκοπα τους υγιείς ανθρώπους σε παρενέργειες όπως είναι ο πόνος στους μυς και ο διαβήτης τύπου 2. Ένας στους 10 ασθενείς υποφέρουν από παρενέργειες συμπεριλαμβανομένων του πονόλαιμου, της ναυτίας, των πεπτικών προβλημάτων, των μυών και του πόνου στις αρθρώσεις.

Παρά αυτές τις παρενέργειες, η έρευνα έχει βρει ελάχιστες αποδείξεις για οφέλη σε άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, λένε οι συντάκτες του σχολίου.

Δείτε επίσης