Η τοπική αναισθησία κάνει κακό στα δόντια των παιδιών

Για πρώτη φορά μια έρευνα επισημαίνει τον κίνδυνο της τοπικής αναισθησίας στην ανάπτυξη των δοντιών στα παιδιά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Death Discovery.

Η προειδοποίηση γίνεται σε μια εποχή που περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη φορά καταλήγουν στους οδοντιάτρους λόγω των προβλημάτων που έχουν με τα δόντια τους – για πολλά από τα προβλήματα ευθύνεται μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ελβετία και την Κίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπινγκ Χου της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πλίμουθ της Βρετανίας, μελέτησαν την επίπτωση που έχει η τοπική αναισθησία στα οδοντικά κύτταρα  σε ποντίκια και σε ανθρώπους.

Η μελέτη συμπέρανε ότι οι ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως για την τοπική αναισθησία στα οδοντιατρεία, μπορούν να κάνουν ζημιά στα κύτταρα και, κατά συνέπεια, στην  ανάπτυξη των δοντιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις οδοντιατρικές θεραπείες γίνεται η μεγαλύτερη χρήση τοπικής αναισθησίας από κάθε άλλη ιατρική πράξη.

Επηρεάζεται η ανάπτυξη των δοντιών

Αν και έχουν καθοριστεί ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για την χρήση των αναισθητικών, δεν έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα ικανοποιητικά οι παρενέργειες που μπορούν να έχουν στον οδοντικό ιστό (ή στο υπόλοιπο σώμα).

Η νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερο εκτίθενται τα κύτταρα των δοντιών σε τοπικά αναισθητικά, τόσο περισσότερο επηρεάζεται η λειτουργία των μιτοχονδρίων των κυττάρων, με συνέπεια να επιταχύνεται ο κυτταρικός θάνατος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τοπικών αναισθητικών στην ανάπτυξη των δοντιών, προτού γίνουν αλλαγές στις συστάσεις προς τους οδοντογιατρούς. Και είπαν ότι ι γονείς δεν πρέπει να πανικοβληθούν και να αποφεύγουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στον οδοντογιατρό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης την ανάγκη οι γονείς να καθοδηγούν σωστά τα παιδιά τους, ώστε -με την κατάλληλη πρόληψη (σωστή διατροφή, τακτικό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα κλπ.) να μην χρειάζεται να καταλήξουν στον οδοντογιατρό.

Δείτε επίσης