Ποια πρέπει να είναι η ώρα έναρξης του σχολείου;

Όλο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξει η έναρξη λειτουργίας των σχολείων, ώστε τα παιδιά να κοιμούνται περισσότερο το πρωί. Μετά τους Αμερικανούς ειδικούς, μια ομάδα βρετατών επιστημόνων προτείνει τα σχολεία να ξεκινούν μετά τις 8:30 το πρωί.

school-t55555imeΕμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Πολ Κέλι, ανέφεραν ότι θα εκπονήσουν μια μεγάλη μελέτη για το θέμα αυτό.

Ο δρ Κέλι υποστηρίζει ότι, τα δημοτικά σχολεία πρέπει να αρχίζουν 8:30-9:00 το πρωί, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 10:00 και τα πανεπιστήμια στις 11:00, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για ύπνο.

Κι αυτό, διότι πολλοί έφηβοι σήμερα κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ λόγω της χρήσης των νέων μέσων (κινητά, υπολογιστές, tablets) που έχουν αυξηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι να χάνουν καθημερινά γύρω στις 2 ώρες αναγκαίου ύπνου. Η χρόνια έλλειψη ύπνου επιδρά στον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων π.χ. και ορισμένες ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, έχουν σχετιστεί και με την ανεπάρκεια ύπνου.

Το βιολογικό ρολόι

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθυστερημένη έναρξη του σχολείου «θα έχει τεράστια οφέλη για τους εφήβους. Η σύγχρονη κοινωνία κακώς δίνει μικρή σημασία στο βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να έχει απορρυθμιστεί ο βιολογικός ρυθμός των νέων, οι οποίοι κοιμούνται αργά και ξυπνάνε νωρίς».

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία θα ξεκινήσει εντός του 2016 ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Teen Sleep, με τη συμμετοχή 100 σχολείων τα οποία θα ξεκινάνε σε διαφορετικές ώρες. Τα αποτελέσματα -μεταξύ των οποίων η επίδραση που θα έχει η ώρα έναρξης του σχολείου στους βαθμούς των μαθητών- θα ανακοινωθούν σε δύο χρόνια.

Ο Δρ Κέλι λέει πως, όχι μόνο στην περίπτωση των παιδιών, αλλά στους περισσότερους ανθρώπους, ο οργανισμός δεν είναι βιολογικά προγραμματισμένος να σηκώνονται τόσο νωρίς, είτε πρόκειται για σχολείο, είτε για τη δουλειά. «Έχουμε μια κοινωνία στερημένη από ύπνο, ενώ η ηλικιακή ομάδα 14-24 ετών είναι πιο στερημένη από τις άλλες», επισημαίνει και προσθέτει ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινάνε τα σχολεία τόσο νωρίς.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, τόσο η Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν επίσης η έναρξη του σχολείου να γίνεται μετά τις 8:30 το πρωί.

Δείτε επίσης