Η βιταμίνη C κάνει καλό στα αγγεία – μειώνει την ενδοθηλίνη-1

H βιταμίνη C ωφελεί την καρδιά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγγείων, λένε επιστήμονες από το Κολοράντο σε μια μελέτη που παρουσιάσθηκε στο 14ο Διεθνές Συνέδριο για την ενδοθηλίνη (ΕΤ-14) το οποίο έγινε στη Τζώρτζια από την Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολογίας.

vitamin 5cc55Οι ερευνητές βρήκαν ότι όπως η άσκηση, έτσι και η βιταμίνη C μειώνει τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης στο αίμα, της ενδοθηλίνης-1, η οποία προκαλεί συστολή στα μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Η ενδοθηλίνη-1 είναι αυξημένη στα άτομα που έχουν παραπανίσια κιλά. Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων σημαίνει μειωμένη ροή αίματος και αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα και ισχαιμικό εγκεφαλικό.

500 mg βιταμίνης C την ημέρα

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Μια ομάδα άρχισε ένα πρόγραμμα άσκησης και οι υπόλοιποι έπαιρναν 500 mg βιταμίνης C την ημέρα. Όλοι τους παρουσίασαν παρόμοια μείωση της ενδοθηλίνης-1.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, είναι τεκμηριωμένο ότι η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της ενδοθηλίνης-1, αλλά η ένταξή της άσκησης στην καθημερινότητα των υπέρβαρων ατόμων είναι δύσκολη. Έτσι εξέτασαν κατά πόσον θα μπορούσε η βιταμίνη C να έχει ανάλογο όφελος, δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες την έχουν συνδέσει με βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας.

Διευκρινίσουν πάντως ότι το εύρημά τους δε σημαίνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση, διότι η φυσική δραστηριότητα παρέχει άλλα, μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνεται “σπαστά” στη διάρκεια της ημέρας για να υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση από το σώμα. Επίσης είναι καλύτερα να λαμβάνεται μετά το γεύμα.

Δείτε επίσης