Ψάρια, το φυσικό αντικαταθλιπτικό

Η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα βελτιώσει την ψυχική διάθεση και μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, γράφουν Κινέζοι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Qingdao, στο Journal of Epidemiology & Community Health. Θεωρείται πως αιτία είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών.

fish555Αναλύοντας στοιχεία 26 προηγούμενων μελετών που διεξήχθησαν την περίοδο 2001-2014, όπου συμμετείχαν πάνω από 150.000 άτομα, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η επαρκής κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει 17%, κατά μέσο όρο, τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.  Οι ερευνητές γράφουν ότι οι άντρες φαίνεται να προστατεύονται περισσότερο από τις γυναίκες. Η μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη από την κατανάλωση ψαριών στους άνδρες ήταν 20%, και στις γυναίκες 16%.

Οι μεμβράνες των κυττάρων

«Ενδέχεται να υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα ψάρια και την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Φανγκ Λι, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Στατιστικών Υγείας του πανεπιστημίου.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικάζεται πως είναι αυτά που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση αλλάζοντας τη δομή των μεμβρανών των κυττάρων του εγκεφάλου ή τη δράση ορισμένων νευροδιαβιβαστών – των χημικών ουσιών που εκκρίνονται για να επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι το είδος των λιπαρών που τρώμε επηρεάζουν το σώμα διότι εναποτίθενται στις κυτταρικές μεμβράνες. Κάποιος που τρώει ψάρια έχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά, στις μεμβράνες των κυττάρων του. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάζει ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα, όπως είναι οι σαρδέλες και ο σολομός. Επίσης συνιστούν την αποφυγή εκείνων των ειδών που περιέχουν αρκετό υδράργυρο.

Δείτε επίσης