Θέλετε να χάσετε βάρος; Αγοράστε μικρά πιάτα

Αν έχετε την τάση να συσσωρεύετε κιλά, αγοράστε νέο σύνολο πιατικών μικρότερου μεγέθους. Αυτό το απλό βήμα μπορεί να σας μειώσει την πρόσληψη θερμίδων 7-10% σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση ερευνητών του Cambridge.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι απλώς η μείωση του μεγέθους ενός πιάτου ή μπολ μειώνει την πρόσληψη τροφής από 159 θερμίδες την ημέρα.

Αν η ίδια προσέγγιση εφαρμόζεται σε όλα τα τρόφιμα και τα ποτά κατανάλωσης – με μικρότερες συσκευασίες τροφίμων, μικρότερα μπουκάλια ή ποτήρια και μικρότερες μερίδες στα εστιατόρια – η συνολική πρόσληψη θερμίδων θα μπορούσε να μειωθεί έως και 16% ανέφεραν οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι τείνουν να γεμίζουν τα πιάτα τους τους όταν καθίσουν για φαγητό και δεν σταματούν να τρώνε μέχρι να καθαρίσουν το πιάτο τους.

Ο Ian Shemilt, συν-επικεφαλής της μελέτης, είπε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μέγεθος του πιάτου ως “μεζούρα” για να καθορίσουν την κατάλληλη ποσότητα για να φάνε. «Αυτό με τη σειρά του οδηγεί, εν αγνοία τους, στο να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες», είπε ο πανεπιστημιακός του Cambridge.

Οι ερευνητές ξεχώρισαν 61 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 6.711 συμμετέχοντες. Στα συμπεράσματά τους έγραψαν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και  ποτό, όταν προσφέρονται σε μεγαλύτερο μέγεθος, πιάτο ή συσκευασία.

Πρόσληψη θερμίδων ανάλογα με τη ποσότητα που σερβίρεται

«Το εύρημά μας υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο των περιβαλλοντικών επιρροών στην κατανάλωση της ποσότητας της τροφής», ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Βοηθώντας τους ανθρώπους να αποφεύγουν” το overserving για τον εαυτό τους ή τους άλλους, είτε για φαγητό είτε για ποτό, μειώνεται η υπερφαγία».

Θα πρόσθεσαν: «Αυτό σημαίνει ότι οι πρακτικές που μειώνουν με επιτυχία το μέγεθος του φαγητού όπως είναι τα επιτραπέζια σκεύη μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική μείωση των ποσοτήτων τροφής που επιλέγουν να καταναλώσουν μικροί και μεγάλοι».

Ο Shemilt ανέφερε: «Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πλέον που δείχνουν ότι οι δράσεις που μειώνουν το μέγεθος, τη διαθεσιμότητα και την ελκυστικότητα των μερίδων μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αδυνάτισμα και στην επιτυχία μιας δίαιτας. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα δώσουν ώθηση για συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια μείωση του σωματικού βάρους, με μια σειρά από δημόσιες και εμπορικές ρυθμίσεις».

Το μέγεθος του πιάτου οδηγεί σε περισσότερες θερμίδες γιατί προφανώς σχετίζεται με την έλλειψη αυτοσυγκράτησης. Οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις τελευταίες μπουκιές τους κι έτσι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα – ανάλογα με αυτή που σερβίρεται.

Η Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος στο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει σαφώς ότι η μείωση του μεγέθους των μερίδων είναι ένας επιτυχημένος τρόπος δίαιτας και πρόσληψης λιγότερων θερμίδων».

Δείτε επίσης