Οι Εσκιμώοι είναι γενετικά προσαρμοσμένοι σε μια διατροφή πολλών λιπαρών

Στην Γροιλανδία, οι Εσκιμώοι δεν έχουν μεγάλη ποικιλία στο τραπέζι τους όταν ακολουθούν την παραδοσιακή τους διατροφή: κυρίως ψάρια και φώκιες με άφθονο λίπος που ξεπερνά το 70% επί των συνολικών θερμίδων τους.

Από την άλλη μεριά καταναλώνουν ελάχιστα λαχανικά ή φρούτα που στην καλύτερη περίπτωση δεν συνεισφέρουν πάνω από το 5% των θερμίδων τους.

sn-inu5555itsΌμως, παρότι οι Εσκιμώοι καταναλώνουν πολύ λίπος και ελάχιστα φρούτα και λαχανικά δεν πάσχουν από καρδιακές προσβολές. Αυτό βρήκαν κάποιες μελέτες που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κι έτσι προέκυψε το παράδοξο των Εσκιμώων. Αυτός ήταν ο λόγος που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια απέκτησαν φήμη ως καρδιοπροστατευτικά λίπη.

Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι Εσκιμώοι έχουν γενετικά προσαρμοστεί στο παραδοσιακό τους διατροφικό περιβάλλον. Γενετικές αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Science αποκαλύπτουν ότι οι Ινουίτες -οι Εσκιμώοι της Αλάσκας, του Καναδά και της Γροιλανδίας- φέρουν μεταλλάξεις που τους προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες.

Οι μεταλλάξεις αυτές, που εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 20.000 χρόνια, παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των πολυακόρεστων λιπών ενώ εξηγούν επίσης το χαμηλό ανάστημά τους (καθώς επηρεάζονται οι αναπτυξιακές ορμόνες).

«Η μελέτη προσφέρει ίσως τα πιο ακραία παραδείγματα γενετικής προσαρμογής σε μια υπογλυκαιμική διατροφή και σε ένα κρύο περιβάλλον», δήλωσε o Ράσμους Νίλσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Οι μεταλλάξεις που εντοπίσαμε δείχνουν να αντισταθμίζουν από φυσιολογική άποψη την υψηλή πρόσληψη ζωικού λίπους», ανέφερε.

Η έρευνα συνέκρινε τα γονιδιώματα 191 Εσκιμώων, 60 Ευρωπαίων και 44 Κινέζων Χαν. Οι γενετικές ποικιλομορφίες που αναγνωρίστηκαν υπάρχουν σε όλους τους Εσκιμώους, είναι όμως πολύ σπανιότερες στους Ευρωπαίους (μόνο στο 2%) και τους Κινέζους (15%).

Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν νέα στοιχεία για τη χρησιμότητα των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 που υπάρχουν στα ψάρια. Η ιδέα ότι τα ωμέγα-3 είναι ωφέλιμα στην πρόληψη της καρδιοπάθειας προέκυψε από την παρατήρηση ότι τα εμφράγματα είναι σπάνια στους Εσκιμώους παρότι δεν είχαν αρκετά χαμηλή χοληστερίνη και δεν κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά, ώστε να δικαιολογείται αυτό το αποτέλεσμα.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι Εσκιμώοι μεταβολίζουν με πιο χρήσιμο τρόπο τα ωμέγα-3 από άλλες φυλές (λόγω μεγαλύτερης παραγωγής ορισμένων ενζύμων) και άρα τα λίπη αυτά ίσως δεν ωφελούν το ίδιο τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό γενετικό προφίλ.

Η μελέτη έχει τίτλο “Greenlandic Inuit show genetic signatures of diet and climate adaptation“.

Δείτε επίσης