Χαμηλός ο κίνδυνος από το σεξ μετά το έμφραγμα

Σύμφωνα με για μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology το σεξ μετά το έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) είναι εξίσου ασφαλές με οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα.

Sex-after-hear5555555555-attackΓερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουλμ παρακολούθησαν την υγεία 536 ανδρών και γυναικών ηλικίας 30-70 ετών που είχαν πάθει καρδιακή προσβολή, καταγράφοντας κάθε φυσική δραστηριότητα που έκαναν για τα επόμενα 10 χρόνια. Ο σκοπός ήταν να διαπιστώσουν πότε μπορεί να συμβεί ένα δεύτερο έμφραγμα.

Ασφαλές όσο το γρήγορα περπάτημα

Στα επόμενα 10 χρόνια καταγράφηκαν 100 νέα εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά δεν βρέθηκε στενή συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά και στην ερωτική ζωή. Μόνο το 0,7% (τέσσερις ασθενείς) ανέφερε ότι είχε κάνει σεξ στο διάστημα μιας ώρας πριν το καρδιαγγειακό επεισόδιο. Το 78% δεν είχε κάνει σεξ τουλάχιστον τις τελευταίες 24 ώρες πριν το συμβάν.

Οι ερευνητές είπαν ότι παρότι πολλά άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα φοβούνται ότι το σεξ μπορεί να τους προκαλέσει νέο καρδιακό επεισόδιο, οι μελέτες διαπιστώνουν ότι αυτό δεν είναι πιθανότερο να συμβεί σε σχέση ένα γρήγορο περπάτημα ή με το ανέβασμα μιας σκάλας.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και άλλοι διεθνείς καρδιολογικοί οργανισμοί συνιστούν στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα να ανακτήσουν την ερωτική τους ζωή μόλις αισθανθούν καλά. Αυτό συνήθως συμβαίνει 4-6 εβδομάδες μετά το έμφραγμα.

Από την άλλη μεριά, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, σε οδηγίες που εξέδωσαν το 2013 αναφέρουν ότι κάθε ασθενής θα πρέπει να αξιολογείται ατομικά ως προς το πότε μπορεί να προβεί σε ερωτική πράξη ύστερα από ένα έμφραγμα – κάποιοι μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια ακόμα και ύστερα από μια εβδομάδα.

Δείτε επίσης