Πως να αντιμετωπίσετε το ατοπικό έκζεμα

To ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα: ξηρότητα, φαγούρα και κοκκίνισμα στο δέρμα που μπορεί να μοιάζει σαν “ραγισμένο”.

Η κατάσταση είναι πιο συχνή στα παιδιά, πλήττοντας ένα στα πέντε (στους ενήλικες εμφανίζεται σε έναν στους οκτώ).

eczema_overviewΤο ατοπικό έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συχνό στο λαιμό, στα μάγουλα, στα χέρια, στους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα. Είναι μια μακροχρόνια κατάσταση, και μπορεί να προκληθεί από άγχος ή από αρωματικά σαπούνια και σκόνη πλυσίματος.

Όμως η ακριβής αιτία του ατοπικού εκζέματος δεν είναι ξεκάθαρη, αν και η λέξη «ατοπικό» υπονοεί ευαισθησία στα αλλεργιογόνα. Οι πάσχοντες συχνά έχουν αλλεργικές παθήσεις όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Αντιμετώπιση

Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τις γρατσουνιές αλλά αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Οι μαλακτικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση γιατί μειώνουν την ξηρότητα του δέρματος και τη φαγούρα.

Οι πάσχοντες από ατοπικό έκζεμα συνιστάται να χρησιμοποιούν μια απλή, άοσμη ενυδατική κρέμα τακτικά, και πάντα αμέσως μετά το πλύσιμο. Όταν κάνετε μπάνιο αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες.

Τα τοπικά στεροειδή μπορεί να βοηθήσουν με την φαγούρα, την ερυθρότητα και το πρήξιμο, αν και θα πρέπει να τα χρησιμοποιείται με προσοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ορισμένα τρόφιμα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει κάποιος να στερηθεί ολόκληρες ομάδες τροφίμων, και ιδιαίτερα τα παιδιά. Πιστεύεται ότι μόνο ένας μικρός αριθμός πασχόντων από ατοπικό έκζεμα θα δει βελτίωση στα συμπτώματα με την αποφυγή ορισμένων τροφών.  Έχετε κατά νου ότι η αποφυγή ορισμένων τροφίμων μπορεί να τροποποιήσει δυσμενώς το ανοσοποιητικό σύστημα και στην πραγματικότητα να κάνει το πρόβλημα χειρότερο.

Το ατοπικό έκζεμα εξαφανίζεται ή βελτιώνει σημαντικά από την ηλικία των 11 στις μισές περιπτώσεις.

Δείτε επίσης