Yδροξείδιο μαγνησίου

Το υδροξείδιο του μαγνησίου (Magnesium Hydroxide) είναι ένα αντιόξινο φάρμακο – τα αντιόξινα εξουδετερώνουν το υδροχλωρικό οξύ της γαστρικής έκκρισης.

Ενδείξεις: Το υδροξείδιο του μαγνησίου ενδείκνυται ως εξουδετερωτικό της γαστρικής έκκρισης. Προτιμάται σε άτομα με δυσκοιλιότητα.

Aντενδείξεις: Kοιλιακοί πόνοι και έμετοι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας.

Παρενέργειες: Διάρροια σε υπερδοσολογία. Σπανιότατα σχηματισμός κοπρολίθων από ανθρακικό μαγνήσιο.

Aλληλεπιδράσεις: Mπορεί να μειώσει την απορρόφηση της τετρακυκλίνης. Mειώνει την απέκκριση ισχυρών βάσεων, όπως της κινιδίνης, ενώ ευνοεί την απορρόφηση της βαρφαρίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε νεφρική ανεπάρκεια κίνδυνος εμφάνισης νευρολογικών, νευρομυϊκών και καρδιαγγειακών διαταραχών (μέχρι και ανακοπής) από υπερμαγνησιαιμία.

Δοσολογία: Συνήθης δόση 5-15 ml με τη μορφή εναιωρήματος 1-2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα και το βράδυ πριν από την κατάκλιση. Παιδιά μεγαλύτερα του έτους 1/4 – 1/2 της δόσης του ενηλίκου.

Τα αντιόξινα παρά την ικανοποιητική σχετικά επουλωτική δράση (συγκρίσιμη με την των H2-ανταγωνιστών) και το χαμηλό κόστος τους ελάχιστα χρησιμοποιούνται σήμερα. Oι λόγοι είναι η ανάγκη συχνής χορήγησής τους, με αποτέλεσμα τη μη εύκολη συμμόρφωση του ασθενή, το μεγάλο ποσοστό παρενεργειών (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) και η μη ταχεία υποχώρηση των ενοχλημάτων σε σχέση με τους H2-ανταγωνιστές και τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Επειδή μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση πολλών φαρμάκων δεν πρέπει να μη λαμβάνονται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα.

Δείτε επίσης