Κάθε άνθρωπος εκπέμπτει το δικό του “νέφος” μικροβίων

Μα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PeerJ» βρήκε για πρώτη φορά ότι κάθε άνθρωπος εκπέμπει στον αέρα γύρω του εκατομμύρια βακτήρια από το προσωπικό το μικροβίωμα το οποίο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς.

Έτσι όλοι μας διαθέτουμε μια ξεχωριστή μικροβιακή «υπογραφή» στο σώμα μας, αλλά και στον αέρα γύρω του, από την οποία θα μπορούσαμε ακόμη και να ταυτοποιηθούμε.

nefos mikrovia 5Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον Τζέημς Μίντοου του Κέντρου Βιολογίας και Περιβάλλοντος πειραματίστηκαν με 11 άτομα, των οποίων ανέλυσαν τα μικρόβια που συνέλεξαν από δείγματα στον αέρα.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι δυνατό να ταυτοποιήσει κανείς κάποιον μόνο από τη μικροβιακή ταυτότητά του μέσα σε λίγες ώρες. Αν και πολλά είδη βακτηρίων είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους (π.χ. ο στρεπτόκοκκος), κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστούς συνδυασμούς τους.

Η ανακάλυψη αυτή, πέρα από την ιατρική σημασία της (μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών εξάπλωσης μιας ασθένειας στους κλειστούς χώρους) ίσως μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να αξιοποιηθεί στην εγκληματολογία. Ωστόσο είναι άγνωστο κατά πόσο παραμένει σταθερό το μικροβιακό «συννεφάκι» ενός ανθρώπου με το πέρασμα του χρόνου.

Δεν είναι επίσης σίγουρο πόσο εκτείνεται το νέφος αυτό στον αέρα αλλά φαίνεται ότι ξεπερνά το ένα μέτρο.

Δείτε επίσης