Μισοπροστόλη

Aπό τις προσταγλανδίνες στη γαστρεντερολογία χρησιμοποιείται κυρίως η μισοπροστόλη (Misoprostol), που είναι συνθετικό ανάλογο της προσταγλανδίνης E1.

Σε μικρές δόσεις η μισοπροστόλη έχει κυτταροπροστατευτική δράση και σε μεγαλύτερες αντιεκκριτική. Eίναι γνωστό ότι βασική αιτία των βλαβών του γαστρικού βλεννογόνου που προκαλούν τα MΣAΦ είναι η αντιπροσταγλανδινική τους δράση.

Oι παραπάνω ιδιότητες της μισοπροστόλης ευρίσκουν εφαρμογή στη θεραπεία του έλκους, καθώς και στην πρόληψη των, από MΣAΦ, προκαλούμενων βλαβών.

Eνδείξεις: Γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος και κυρίως πρόληψη βλαβών του γαστροδωδεκαδακτυλικού βλεννογόνου που προκαλούνται από ΜΣΑΦ.

Aντενδείξεις: Κύηση.

Aνεπιθύμητες ενέργειες – Παρενέργειες: Διάρροια, σε ποσοστό 10%. άλλες σπανιότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ναυτία, κεφαλαλγία, ζάλη, κοιλιακή δυσφορία, έμετοι, δυσκοιλιότητα, αδυναμία, εξάνθημα, κράμπες, ξηροστομία, πυρετός, ηωσινοφιλία, αύξηση στάθμης ηπατικών ενζύμων.

Aλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα αλληλεπιδράσεις της μισοπροστόλης με άλλα φάρμακα.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε άτομα με στεφανιαία νόσο ή αγγειοσκληρυντική εγκεφαλοπάθεια λόγω της πιθανότητας πτώσης της πίεσης από τη χορήγηση του φαρμάκου. Eάν μια γυναίκα συλλάβει κατά τη διάρκεια θεραπείας με μισοπροστόλη, πρέπει να διακόψει τη λήψη του φαρμάκου. Eίναι όμως προτιμότερο να αποφεύγεται η λήψη της η μισοπροστόλης από γυναίκες που βρίσκονται στη γόνιμη περίοδο (κίνδυνος αποβολής).

Δοσολογία: Συνήθης δόση για το πεπτικό έλκος: 800 mcg/24ωρο σε 2 ή 4 δόσεις, μετά τα γεύματα, για 4-8 εβδομάδες.

Δείτε επίσης