Παραπληγικός περπάτησε με τη δύναμη της σκέψης του

Ένας παράλυτος νεαρός άνδρας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κατόρθωσε να περπατήσει χρησιμοποιώντας τη δύναμη της σκέψης του. Η περίπτωση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Neuroengineering and Rehabilitation. Ο ασθενής μπορούσε να περπατήσει σχεδόν 4 μέτρα με υποστήριξη.

Ο 26χρονος ασθενής, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, είχε αναπτύξει παραπληγία έπειτα από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα πριν από πέντε χρόνια, όταν υπέστη πλήρη ρήξη του νωτιαίου μυελού. Ο εγκέφαλός του παρήγαγε τις σκέψεις που απαιτούνται για την κίνηση των ποδιών και οι μύες του ήταν υγιείς, αλλά η βλάβη στη σπονδυλική στήλη εμπόδιζε τα μηνύματα του εγκεφάλου να φτάσουν στους μυς.

Οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δημιούργησαν ένα ειδικό σκουφάκι ενωμένο με ηλεκτρόδια που καταγράφουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στη συνέχεια ασύρματα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και αποκωδικοποιούνται, για να μεταδοθούν τελικά σε ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στα γόνατα για να διεγείρουν τους μυς των ποδιών.

Με τη βοήθεια αυτού του μηχανισμού ο πάσχων κατόρθωσε να περπατήσει  με τρεμάμενα βήματα και υποστηριζόμενος. Κατόρθωσε να διασχίσει 3,66 μέτρα, μιλώντας με τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν.

Αν και κατά το παρελθόν είχαν υπάρξει περιπτώσεις ασθενών που έμαθαν να κινούν τα χέρια τους με τη δύναμη της σκέψης, είναι η πρώτη φορά που η δύναμη αυτή χρησιμοποιείται για να περπατήσει ένας παραπληγικός ασθενής.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ζόραν Νενάντικ, αναπληρωτή καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο άνδρας χρειάσθηκε μήνες προετοιμασίας για να μάθει ξανά να περπατάει, κάνοντας εντατική φυσικοθεραπεία για να δυναμώσουν οι μύες του και ειδική προπόνηση του μυαλού του.

Η προπόνηση του μυαλού του συμπεριλάμβανε ένα παιχνίδι ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατά το οποίο φορούσε το ειδικό σκουφάκι και προσπαθούσε να ελέγξει με τη σκέψη του τις κινήσεις ενός χαρακτήρα στην οθόνη. Αυτό τον δίδαξε πως να ενεργοποιεί ένα τμήμα του εγκεφάλου του απαραίτητο για την κίνηση των ποδιών.

Δείτε επίσης