Η ασπιρίνη διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με γαστρεντερικό καρκίνο

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ECC 2015), η ασπιρίνη διπλασιάζει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.

aspirin555555555Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η συχνή λήψη της ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ωφελεί επίσης όσους ήδη πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και από άλλες μορφές καρκίνου του πεπτικού.

Η δράση της ασπιρίνης

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δράση της ασπιρίνης οφείλεται στις αιμολυτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητές της, που απορρέουν από το ότι εμποδίζει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, εκμεταλλευόμενα τα ενωμένα αιμοπετάλια που βρίσκονται γύρω τους.

Επειδή η ασπιρίνη εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, αφήνει «εκτεθειμένα» τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τους επιτίθεται.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως ότι κανένας δεν πρέπει να πάρει ασπιρίνη δίχως να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του, διότι υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών όπως η αιμορραγία στο πεπτικό.

Επιπλέον, οι δόσεις του φαρμάκου που δοκιμάζονται στις μελέτες είναι μικρές (μικρότερες και από την «παιδική ασπιρίνη»).

Διπλάσια επιβίωση στον γαστρεντερικό καρκίνο

Η μελέτη διεξήχθη σε 13.715 άτομα από την Ολλανδία. Το 30,5% των ασθενών έπαιρναν ασπιρίνη πριν τη διάγνωση του καρκίνου, το 8,3% άρχισαν να παίρνουν μετά τη διάγνωση και το 61,1% δεν πήραν ποτέ ασπιρίνη.

Όσοι έπαιρναν συστηματικά μια μικρή δόση ασπιρίνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζουν 4 χρόνια μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με όσους δεν έπαιρναν ασπιρίνη – η μέση διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών ήταν 48,6 μήνες.

Το όφελος ίσχυε αφού ελήφθησαν υπόψη κι άλλοι παράγοντες που επηρεάσουν την επιβίωση, όπως η ηλικία, το στάδιο του καρκίνου και τυχόν άλλα προβλήματα υγείας. Οι συνηθέστερες θέσεις των όγκων ήταν το κόλον (42,8% των ασθενών), στο ορθό (25,4%) και στον οισοφάγο (10,2%).

Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει μία άλλη μελέτη, στην οποία αξιολογούν την επίδραση καθημερινής δόσης 80 mg ασπιρίνης στην επιβίωση ηλικιωμένων με καρκίνο του παχέος εντέρου. Στη συνέχεια, θα επαναλάβουν το ίδιο σε ασθενείς με διάφορες μορφές γαστρεντερικών καρκίνων, ελπίζοντας ότι θα βρουν οριστικές αποδείξεις ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει πολλούς ασθενείς.

Δείτε επίσης