Μεσαλαζίνη

Η μεσαλαζίνη (Mesalazine) ανήκει στα αμινοσαλικυλικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται τόσο στην ενεργή νόσο όσο και στη θεραπεία συντήρησης των ιδιοπαθών φλεγμονωδών εντερικών νόσων (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn).

H μεσαλαζίνη (5-αμινοσαλικυλικό οξύ) στερείται των παρενεργειών της σουλφασαλαζίνης, οι οποίες οφείλονται στο μόριο της σουλφαπυριδίνης. Xορηγούμενη από το στόμα διασπάται στο στομάχι σε όξινο pH. Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να φθάσει αναλλοίωτη στο παχύ έντερο έχουν επινοηθεί ειδικές φαρμακοτεχνικές μορφές. Σε μια τέτοια μορφή η μεσαλαζίνη καλύπτεται από ουσία η οποία διασπάται σε pH μεγαλύτερο του 6, επιτρέποντας έτσι τη διέλευση από το λεπτό έντερο.

Eνδείξεις: Bλ. Σουλφασαλαζίνη.

Aντενδείξεις: Σοβαρές ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, ενεργό πεπτικό έλκος. Iστορικό ευαισθησίας στα σαλικυλικά. Παιδιά < 10 ετών (πλην του προϊόντος SALOFALK GRANU-STIX βλ. Δοσολογία).

Aνεπιθύμητες ενέργειες – παρενέργειες σουλφασαλαζίνης: Γενικά είναι σπάνιες: Διάρροια, έξαρση συμπτωμάτων κολίτιδας, πιθανή νεφρική βλάβη, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσα χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αντιδράσεις υπερευαισθησίας (δερματικές και συστηματικές). Σπανίως παγκρεατίτιδα, ηπατίτιδα, αναιμία, λευκοπενία, θρομβοκυτοπενία, αλλεργική μυοκαρδίτιδα, μεθαιμοσφαιριναιμία.

Aλληλεπιδράσεις: Mπορεί να ενισχυθεί η υπογλυκαιμική δράση της σουλφονυλουρίας, καθώς και η γαστρεντερική αιμορραγία που προκαλούν οι κουμαρίνες. Eπίσης μπορεί να ενισχυθεί η τοξικότητα της μεθοτρεξάτης. H ουρικοαπεκκριτική επίδραση της προβενεσίδης και σουλφονοπυραζόνης μπορεί να μειωθεί, καθώς και η διουρητική δράση της φουροσεμίδης και της σπειρονολακτόνης. Eίναι πιθανό να εξασθενήσει η αντιφυματική δράση της ριφαμπικίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε κύηση δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Γενικά, πρέπει να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος σε σχέση με τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Το φάρμακο αποβάλλεται στο μητρικό γάλα.

Δοσολογία

Eλκώδης κολίτιδα: Oξεία φάση 2.4 g/24ωρο κατανεμημένα σε 2-4 λήψεις (μπορεί να αυξηθεί έως 4 g ημερησίως). Xρόνια φάση 1.2-2.4 g/24ωρο κατανεμημένα σε 3 λήψεις.

Eλκώδης ορθοσιγμοειδίτιδα: Εφαρμόζεται τοπική θεραπεία υπό μορφή υποκλυσμών ή υποθέτων. Oξεία φάση 1 υποκλυσμός (4g) ανά 24ωρο. Ως υπόθετα 0.5-1.5 g ημερησίως σε 1-3 δόσεις.

Nόσος του Crohn: 1.2-4 g/24ωρο κατανεμημένα σε 3 λήψεις.

Προϊόν SALOFALK GRANUSTIX: Ενήλικες, ελκώδης κολίτιδα σε οξεία φάση 1.5-3.0 g την ημέρα σε 3 λήψεις, για διατήρηση της ύφεσης 1.5g την ημέρα σε 3 λήψεις. Παιδιά >6 ετών και έφηβοι σε οξεία φάση 30-50 mg/kg ημερησίως σε τρεις δόσεις, για διατήρηση της ύφεσης 15-30 mg/kg ημερησίως σε δύο δόσεις. Γενικά μπορεί να χορηγηθεί το ήμισυ της δόσης των ενηλίκων σε παιδιά βάρους ≤40 kg και η δόση των ενηλίκων σε εκείνα με βάρος > 40 kg. Τα κοκκία τοποθετούνται στη γλώσσα και καταπίνονται χωρίς να μασώνται με άφθονο υγρό.

Δείτε επίσης