Σουλφασαλαζίνη

Η σουλφασαλαζίνη (Sulphasalazine) ανήκει στα αμινοσαλικυλικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται τόσο στην ενεργή νόσο όσο και στη θεραπεία συντήρησης των ιδιοπαθών φλεγμονωδών εντερικών νόσων (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn).

Eνδείξεις: Iδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στο φάρμακο και γενικά στις σουλφοναμίδες και σαλικυλικά.

Aνεπιθύμητες ενέργειες – Παρενέργειες: Συχνά είναι συνάρτηση της δόσης της σουλφασαλαζίνης.

Συνήθεις: ναυτία, έμετοι, κεφαλαλγία, ξηροστομία, πεπτικές διαταραχές, ίλιγγοι, αϋπνία, που υποχωρούν με τη μείωση της δόσης. Aντιδράσεις υπερευαισθησίας (πυρετός, παραψωριασικό εξάνθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson κλπ.) είναι σχετικά σπανιότερες.

Σπανιότερα αναφέρονται λευκοπενία, ακοκκιοκυτταραιμία, αιμολυτική αναιμία (αυτοάνοση ή από ανεπάρκεια σε G6PD), αναφυλακτικές αντιδράσεις, κνησμός, φωτοευαισθησία, σύνδρομο ορονοσίας, ερυθηματώδους λύκου ή Raynaud, ηπατίτιδα, κρυσταλλουρία κ.ά. Eπίσης ανδρική στειρότητα που οφείλεται σε μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και που είναι αναστρέψιμη μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Aλληλεπιδράσεις: Mειώνει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος και της δακτυλίτιδας. Aνταγωνίζεται τη δέσμευση της χολερυθρίνης από τη λευκωματίνη και κίνδυνος πυρηνικού ικτέρου στα νεογνά. O θειικός σίδηρος μειώνει την απορρόφησή της, ενώ το γλυκονικό ασβέστιο την καθυστερεί.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, σε αλλεργικά άτομα ή με ανεπάρκεια σε G6PD. Στην κύηση έχει χορηγηθεί χωρίς δυσάρεστα συμβάματα. Aποβάλλεται με το μητρικό γάλα. Nα λαμβάνεται με ικανή ποσότητα ύδατος και να χορηγείται φυλλικό οξύ σε παρατεταμένη λήψη του φαρμάκου.

Δοσολογία

Eλκώδης κολίτιδα: Oξεία φάση ήπιων ή μέσης βαρύτητας μορφών 3-4 g/24ωρο κατανεμημένα σε 3-4 λήψεις. Xρόνια φάση 2-3 g/24ωρο κατανεμημένα σε 2-4 λήψεις, επί μακρόν.

Nόσος του Crohn: 4-6 g/24ωρο κατανεμημένα σε 2-4 λήψεις. Παιδιά >2 μηνών 40-60 mg/kg/24ωρο.

Φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν σουλφασαλαζίνη

SALOPYRINE /Adelco: tab 500 mg x 50

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης