Αμιλορίδη υδροχλωρική (υδροχλωροθειαζίδη + φουροσεμίδη)

Η αμιλορίδη (amiloride) λειτουργεί αναστέλλοντας την επαναρρόφηση νατρίου στο άπω εσπειραμένο σωληνάριο μέσω σύνδεσης με τους ευαίσθητους στην αμιλορίδη διαύλους νατρίου. Αυτό προωθεί την απώλεια νατρίου και νερού από το σώμα χωρίς συνοδή απώλεια καλίου.

Η αμιλορίδη ασκεί την καλιοπροστατευτική της επίδραση μέσω της αναστολής της επαναρρόφησης νατρίου στο άπω εσπειραμένο σωληνάριο. Αυτό μειώνει το καθαρό αρνητικό δυναμικό του αυλού των σωληναρίων και μειώνει τόσο την έκκριση του καλίου και του υδρογόνου όσο και την επακόλουθη απέκκριση τους.

Η αμιλορίδη δεν είναι ανταγωνιστής της αλδοστερόνης και τα αποτελέσματά της εκδηλώνονται ακόμη και εν απουσία της αλδοστερόνης.

Ενδείξεις: Υπέρταση, οιδήματα καρδιακής ανεπάρκειας ή ηπατικής κίρρωσης.

Αντενδείξεις: Υπερκαλιαιμία, ταυτόχρονη καλιοσυντηρητική θεραπεία, χορήγηση συμπληρωμάτων καλίου, υπερευαισθησία στα δραστικά του συνδυασμού ή σε άλλα φάρμακα προερχόμενα από σουλφοναμίδες. Νεφρική ανεπάρκεια. Ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Βλ. επίσης Υδροχλωροθειαζίδη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Αμιλορίδης: Κυρίως υπερκαλιαιμία (ιδιαιτέρως σε νεφρική ανεπάρκεια) και σπανιότερα ναυτία, ανορεξία, κοιλιακά άλγη, εξανθήματα. Έχουν επίσης αναφερθεί κεφαλαλγία, ζάλη, αδυναμία, εύκολη κόπωση, μυϊκές συνολκές, βήχας, δύσπνοια, ανικανότητα. Βλ. επίσης Υδροχλωροθειαζίδη.

Αλληλεπιδράσεις

Αμιλορίδης: Ενισχύει τη δράση των αντιϋπερτασικών και αυξάνει τα επίπεδα του λιθίου στο αίμα. Βλ. επίσης Υδροχλωροθειαζίδη.

Προσοχή στη χορήγηση

Αμιλορίδης: Σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, ηλικιωμένα ή αφυδατωμένα άτομα, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστική ή μεταβολική οξέωση. Να μη χορηγείται επιπλέον κάλιο και να περιορίζονται τροφές πλούσιες σε αυτό. Βλ. επίσης Υδροχλωροθειαζίδη.

Δοσολογία: Υπέρταση ½-1 δισκίο την ημέρα. Οιδήματα καρδιακής αιτιολογίας ½-2 δισκία την ημέρα. Κίρρωση ήπατος με ασκίτη και οίδημα 1-2 δισκία την ημέρα.

Αμιλορίδη υδροχλωρική + φουροσεμίδη

Ενδείξεις: Υπέρταση, οιδήματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Δοσολογία: Συνήθως 1/2 – 2 δισκία κάθε πρωί.

Λοιπά: Βλ. Αμιλορίδη + Υδροχλωροθειαζίδη (σχετικά με την αμιλορίδη) και φουροσεμίδη.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης