Κίνδυνος για την υγεία από 1-2 σακχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα

Πίνοντας μόνο δύο ποτά με ζάχαρη την ημέρα αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιακής νόσου, αποκάλυψε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC).

20121207_0506_tr_coke.5555Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την αξιολόγηση ήδη δημοσιευμένων μελετών, την πιο ολοκληρωμένη σχετικά με τις επιπτώσεις των ζαχαρούχων ποτών στην υγεία μέχρι σήμερα, απευθύνουν έκκληση για επείγουσα δράση ώστε να μειωθεί η κατανάλωση φρουκτόζης και η επιτραπέζια ζάχαρη, η σακχαρόζη.

Ο καθηγητής Φρανκ Χου, από Σχολή Δημόσιας Υγείας το Χάρβαρντ δήλωσε: «Η κύρια πηγή φρουκτόζης στη διατροφή προέρχεται από την επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, που προστίθεται στα αναψυκτικά. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές δημόσιας υγείας που μειώνουν την κατανάλωση αυτών των ποτών».

Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS) αποτελείται από τουλάχιστον κατά 55% από φρουκτόζη.

Η μετα-ανάλυση βασίσθηκε σε δεκάδες δημοσιευμένες μελέτες και αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ενός ή δύο σακχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα έχει συνδεθεί με:

  • 26% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
  • 35%μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακής προσβολής (έμφραγμα) και
  • 16% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, το οποίο παράγεται από άμυλο αραβοσίτου, χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ, ως μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους προς τη σακχαρόζη, σε τρόφιμα και ποτά.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη πηγή προστιθέμενης πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή. Ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ καταναλώνει αυτά τα ποτά καθημερινά, με έναν στους τέσσερις να λαμβάνει τουλάχιστον 200 θερμίδες την ημέρα από τα αναψυκτικά και το 5% να καταναλώνει περισσότερες από 500 θερμίδες την ημέρα.

Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους επειδή οι υγρές θερμίδες δεν προκαλούν την ίδια χόρταση με τη στερεά τροφή.

Φρουκτόζη και τριγλυκερίδια

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε επίσης πώς η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο σώμα, τη σχέση της με την αύξηση του σωματικού βάρους και την ανάπτυξη των μεταβολικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Μέρος του προβλήματος είναι το πώς μεταβολίζεται η φρουκτόζη στο σώμα», είπε ο Χου. Η γλυκόζη, ένα άλλο σάκχαρο, απορροφάται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα και με την κυκλοφορία του αίματος μεταφέρεται μέσω της δράσης της ινσουλίνης στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Η φρουκτόζη, από την άλλη πλευρά, μεταβολίζεται στο συκώτι όπου χρησιμοποιείται για να παραχθούν τριγλυκερίδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό συκώτι και αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα βασικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Η υπερκατανάλωση φρουκτόζης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα, κάτι που συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) μια οδυνηρή φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τόσο η φρουκτόζη όσο και η γλυκόζη υπάρχουν μαζί στα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα τρόφιμα, και είναι σημαντικό να μειωθεί το συνολικό ποσό των προστιθέμενων σακχάρων.

Ο Χου ανέφερε ότι ενώ τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι προτιμότερα στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία. Είπε ακόμη ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνήσει τις επιπτώσεις στην υγεία των διαφόρων τύπων σακχάρων και πως τα αναψυκτικά επηρεάζουν σε σχέση με τη στερεά τροφή.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα πρόσθετα σάκχαρα να μην συνεισφέρουν πάνω από το 5% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται (6 κουταλάκια του γλυκού). Ένα σακχαρούχο αναψυκτικό των 330 ml περιέχει 7-9 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Δείτε επίσης