Το πολύ ασβέστιο δεν ωφελεί τα οστά ενώ μπορεί να έχει παρενέργειες

Η μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου είτε από τη διατροφή ή από συμπληρώματα ασβεστίου δεν ενισχύει τα οστά ούτε αποτρέπει την οστεοπόρωση, λένε ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία σε δύο  μελέτες που δημοσιεύτηκαν το περιοδικό «British Medical Journal». Κι αυτό γιατί τα γερά οστά είναι αποτέλεσμα μια ισορροπημένης διατροφής και όχι υπερβολικής πρόσληψης ασβεστίου.

calcium-5Αρκετές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν στους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες να προσλαμβάνουν 1.000-1.200 mg ασβεστίου την ημέρα και πολλοί στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής για να επιτύχουν αυτή τη σύσταση.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για το πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε καθημερινά από τη διατροφή. Η σύσταση για την πρόσληψη ασβεστίου διαφέρει αρκετά από χώρα σε χώρα και αυτό συμβαίνει μόνο για το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο. Για παράδειγμα, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν 700 mg ασβεστίου την ημέρα. Ορισμένοι ερευνητές μάλιστα λένε ότι τα 500 mg είναι αρκετά όταν υπάρχει μια ισορρπημένη διατροφή και άσκηση.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα  συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν κατά 19% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια. Είναι γνωστό ότι η αθηρωματική πλάκα ενσωματώνει ασβέστιο και ενδεχομένως η μεγάλη πρόσληψή του, ακόμα και από το γάλα, να επιταχύνει την ασβέστωση ή ασβεστοποίηση (αποτιτάνωση) των αρτηριών. Από την άλλη μεριά σε ορισμένες χώρες που η κατανάλωση ασβεστίου δεν είναι μεγάλη, π.χ. στην Κίνα ή την Ινδία, δεν καταγράφονται περισσότερα κατάγματα από οστεοπόρωση αλλά λιγότερα.

Τα ευρήματα

Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Μπόλλαντ, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, εξέτασαν προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν την λήψη ασβεστίου από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι η μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή ή τα συμπληρώματα ασβεστίου παρέχει μικρές (1-2%) αυξήσεις στην οστική πυκνότητα, οι οποίες είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις του κινδύνου κατάγματος», δήλωσε ο Μπόλλαντ.

Στην δεύτερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο καταγμάτων.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι συστάσεις για αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου πέραν αυτού που περιέχει μία φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή, υποστήριξε ο Καρλ Μίκαελσον, καθηγητής Ορθοπεδικής στο Τμήμα Χειρουργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, στην Σουηδία.

Και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που αυξάνουν πολύ την πρόσληψη ασβεστίου μετά τα 50 τους δεν αποκομίζουν οφέλη από αυτό, ενώ αντιθέτως εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών».

Διατροφή και γαλακτοκομικά

Να σημειωθεί ότι για να πάρει κάποιος πολύ ασβέστιο από τη διατροφή πρέπει ουσιαστικά να καταναλώσει περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ένα ποτήρι (240 ml) γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι (150-200 γραμμάρια), 30 γραμμάρια παρμεζάνα ή γραβιέρα, 40 γραμμάρια γκούντα, ένταμ, κεφαλοτύρι, 70 γραμμάραι φέτα και 140 γραμμαρια ανθότυρο παρέχουν 300 mg ασβεστίου. Τα κίτρινα και σκληρά τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο απ’ ό,τι τα λευκά και μαλακά τυριά.

Άλλες καλές πηγές ασβεστίου είναι τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών), τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο (π.χ. σαρδέλες), οι ξηροί καρποί (όπως τα αμύγδαλα), τα όσπρια, το σουσάμι και το σπανάκι. Δείτε ποιες τροφές περιέχουν αρκετό ασβέστιο.

Πρέπει να αναφερθεί ότι για να δημιουργηθεί μια στιβαρή οστέινη κατασκευή απαιτείται όχι μόνο ασβέστιο αλλά και διάφορα άλλα μέταλλα, και κυρίως μαγνήσιο και φωσφόρος. Το ασβέστιο περιέχεται σε αρκετές φυτικές τροφές οι οποίες προσφέρουν κι άλλα στοιχεία απαραίτητα για γερά οστά. Μια χορτοφαγική διατροφή προσφέρει περίπου 600 mg ασβεστίου, άρα τα πολλά γαλακτοκομικά ίσως δεν είναι η απάντηση στην οστεοπόρωση αν εκτοπίζουν τις φυτικές τροφές.

Δείτε επίσης