Επικίνδυνη η αναιμία όταν υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που έχουν συγχρόνως και αναιμία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά 30-60% ακόμη και κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από Αμερικανούς και Ιταλούς επιστήμονες.

kardia anaimia 5Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει επαρκή όγκο αίματος (άρα και οξυγόνου) προς τους ιστούς του σώματος. Πρόκειται για πολύπλοκο κλινικό σύνδρομο που αντιπροσωπεύει το τελικό στάδιο όλων σχεδόν των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως της στεφανιαίας νόσου, της αρτηριακής υπέρτασης, των βαλβιδοπαθειών, των μυοκαρδιοπαθειών και των συγγενών καρδιοπαθειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 25-60% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν και αναιμία, μια κατάσταση που υπάρχει όταν η τιμή της αιμοσφαιρίνης είναι κάτω από την τιμή των 12 g/dl. Δεν είναι γνωστό αν η αναιμία μπορεί να είναι συνέπεια της καρδιακής ανεπάρκειας. Η πλημμελής διατροφή, η δυσαπορρόφηση από το γαστρεντερικό σύστημα και η χρόνια λήψη της ασπιρίνης (αιμορραγία) ενδέχεται να προκαλέσουν αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και σπανιότερα λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος.

Σημαντικά αυξημένος κίνδυνος

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.002 ασθενείς στους οποίους γινόταν τακτικός έλεγχος αίματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 23% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν και αναιμία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι αναιμικοί ασθενείς ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, και παρουσίαζαν συχνά διαβήτη τύπου 2.

Οι ασθενείς που είχαν μεγάλη πτώση της αιμοσφαιρίνης τους, κατά τους 12 μήνες της μελέτης, είχαν 47% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και 60% περισσότερους θανάτους.

Οι ασθενείς που από την αρχή της έρευνας ήταν αναιμικοί ή που κατά τη διάρκεια της έρευνας παρουσίαζαν πτώση της αιμοσφαιρίνης τους, ήταν αυτοί που είχαν τη χειρότερη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας και αυξημένους άλλους παράγοντες που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα όπως η πρωτεΐνη CRP.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι ασθενείς που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σημαντικό να προσέχουν τις τιμές της αιμοσφαιρίνης διότι η χαμηλή αιμοσφαιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη σημαίνει μειωμένος σίδηρος στον οργανισμό.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς η αναιμία χειροτερεύει την καρδιακή ανεπάρκεια ωστόσο η έλλειψη σιδήρου σημαίνει μικρότερη πρόσληψη οξυγόνου.

Είναι πάντως ήδη γνωστό ότι στα παιδιά και τους εφήβους η αναιμία είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση. Μπορεί να έχει συμπτώματα όπως υπνηλία, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δεν υπάρξει άμεση θεραπεία στα παιδιά, είναι πιθανή η μειωμένη σωματική ανάπτυξη και ενδέχεται, σε βαρύτερες περιπτώσεις, να εκδηλωθεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Δείτε επίσης