Βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο στο άσθμα των παιδιών

Μια καναδική μελέτη βρήκε απάντηση στο γιατί μερικά παιδιά θα αναπτύξουν άσθμα. Βακτήρια του εντέρου φαίνεται πως λειτουργούν προστατευτικά έναντι του άσθματος στα παιδιά. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.

vacteria 5 enterou

Υπάρχουν  αρκετές μελέτες που οδηγούν στην εκτίμηση ότι το μικροβίωμα -η συλλογή βακτηρίων που ζουν στο σώμα μας – επηρεάζουν διάφορες πτυχές της υγείας.  Η έρευνα υπαινίσσεται ότι η διαφορά στο μικροβίωμα των μωρών που προκλήθηκε από τη μέθοδο γέννησης, τη διατροφή, το περιβάλλον και την έκθεση στα αντιβιοτικά, μπορεί να αλλάξει τις πιθανότητες ανάπτυξης ασθενειών όπως είναι το άσθμα και οι αλλεργίες.

Τέσσερα βακτήρια

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, του Καναδά, με επικεφαλής τον Μπρετ Φινλεϊ, ανέλυσαν με γενετικές τεχνικές δείγματα κοπράνων από 319 παιδιά και διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι τέσσερα βακτήρια  (Lachnospira, Veillonella, Faecalibacterium και and Rothia) παίζουν ρόλο-κλειδί στην εκδήλωση του άσθματος, από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, όταν ακόμη το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μωρά που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ήταν αυτά που είχαν στο γαστρεντερικό τους σύστημα χαμηλότερα επίπεδα των τεσσάρων βακτηρίων. Μεταβολίτες αυτών των βακτηρίων βρέθηκαν και στα ούρα.

Τα περισσότερα μωρά συνήθως αποκτούν αυτούς τους μικροοργανισμούς με φυσικό τρόπο από το περιβάλλον, όμως σε μερικά παιδιά δεν γίνεται αυτό, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν άσθμα.

Τα περιστατικά άσθματος αυξήθηκαν αρκετά στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τη δεκαετία του 1950 και σήμερα  σχεδόν το 20% των παιδιών στις δυτικές χώρες επηρεάζεται από το άσθμα. Οι επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στο πιο “καθαρό” περιβάλλον. «Η μελέτη μας ενισχύει την “υπόθεση της υγιεινής”, σύμφωνα με την οποία τείνουμε να κάνουμε υπερβολικά καθαρό το περιβάλλον μας», ανέφερε ο Φίνλεϊ.

Το εύρημα ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση του άσθματος στα μωρά με προβιοτικά. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου  διαγνωστικού τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των παιδιών που κινδυνεύουν από άσθμα, ανάλογα με την μικροβιακή σύνθεση του εντέρου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου 100 ημερών μετά τη γέννηση ενός μωρού, όταν μπορεί να αναληφθεί δράση για την προστασία του από πιθανό άσθμα, με την χορήγηση των κατάλληλων βακτηρίων.

Θα χρειασθεί πάντως να επιβεβαιωθεί το εύρημα σε μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας και να μελετηθεί πώς τα εν λόγω βακτήρια επηρεάζουντην ανάπτυξη του άσθματος.

Δείτε επίσης