Το ύψος σχετίζεται με την πιθανότητα καρκίνου

Οι ψηλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, στη Βαρκελώνη.

853516_thinkstoc5555Σουηδοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Έμελι Μπένυι, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 5,5 εκατομμύρια άτομα. Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε 10 εκατοστά επιπλέον ύψος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άνδρες.

Οι γυναίκες στη Σουηδία, όπου έγινε η μελέτη, έχουν μέσο ύψος 1,70 ενώ οι πιθανότητες καρκίνου του μαστού είναι 10% (όσες και στην Ελλάδα). Αύξηση του κινδύνου κατά 20% ανά 10 εκατοστά σημαίνει πως οι γυναίκες με ύψος 1,80 έχουν 12% πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, ενώ όσες έχουν ύψος 1,90 έχουν 14,4% πιθανότητες.

Αντίστοιχα, το μέσο ύψος των ανδρών στην Σουηδία είναι το 1,80 ενώ έχουν σχεδόν 50% πιθανότητες να παρουσιάσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους (στις γυναίκες, ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου είναι 34%). Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος αυξάνεται κατά 30% ανά 10 εκατοστά στους άνδρες (το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες).

Πιθανές αιτίες

Η αιτία γι’ αυτή τη συσχέτιση είναι πιθανώς ότι όσο ψηλότερος είναι κάποιος, τόσα περισσότερα κύτταρα έχει, άρα τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να γίνουν καρκινικά κάποια από αυτά. Η εξήγηση αυτή είναι ίδια με την περίπτωση της παχυσαρκίας.

Μία άλλη πιθανή αιτία έχει να κάνει με την αυξητική ορμόνη. Οι ψηλοί διαθέτουν μεγαλύτερη παραγωγή αυξητικής ορμόνης η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Γι’ αυτό όσοι πάσχουν από νανισμό, σπάνια εκδηλώνουν καρκίνο.

Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι ότι οι ψηλοί άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και άρα το σώμα τους αντιμετωπίζει μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες.

Οι ερευνητές πάντως λένε ότι οι ψηλοί άνθρωποι δεν έχουν λόγο ανησυχίας, καθώς άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια, το κάπνισμα, η κακή διατροφή ή η παχυσαρκία, αυξάνουν πολύ περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου από ό,τι το ύψος.

Πάντως, οι ψηλοί άνθρωποι δεν φαίνεται να ζουν λιγότερο από τους κοντούς. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο ψηλοί έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και να πεθάνουν πρόωρα.

Δείτε επίσης