Παιδική πορνογραφία στο ίντερνετ

parid55 d5sdΥπάρχουν διάφορες μορφές εγκληματικότητας στο ίντερνετ και μια από αυτές είναι η παιδική πορνογραφία. Μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά, η παι­δική πορνογραφία έρχεται τρίτη παγκοσμίως σε οικονομικό τζίρο, με ετήσια κέρδη που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σχεδόν ένα στα δύο εγκλήματα μέσω διαδικτύου αφορούν την παιδική πορνογραφία.

Το άκουσμα και μόνο της φράσης «παιδική πορνογραφία» προκαλεί σε πρώτη φάση έντονη εσωτερική ταραχή σε έναν υγιή άνθρωπο και κατό­πιν, ανάλογα με τα βιώματα του, μπορεί να του γεννήσει ανάμεικτα συ­ναισθήματα απελπισίας για τα αθώα θύματα, αποστροφής, οργής, για­τί όχι και  μίσους προς όλα αυτά τα άτομα που ασκούν βία και κακοποιούν παιδιά.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ορ­γανωμένα κυκλώματα παραγωγής υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Τα τελευταία 15 χρόνια που διενεργείται και στην Ελλάδα η διακίνηση, και ενίοτε εμπορία, μέσω Διαδικτύου υλικού παιδικής πορ­νογραφίας έχουν εντοπιστεί και οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρ­χών 710 άνθρωποι, άλλοι για κατοχή και διακίνηση και άλλοι για on-line εμπορία υλικού παιδικής πορνογραφίας Οι δράστες που έχουν εντοπιστεί καλύπτουν ένα ευρύτατο ηλικιακό φάσμα, από 15 έως 75 ετών.

Υπάρχουν ιστοσελίδες στο ίντερνετ όπου παιδόφιλοι συναντιού­νται on-line και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μέσα από τέτοιου εί­δους ιστοσελίδες κακοποιούν παιδιά σε δημόσια θέα μέσω webcam. Η θέαση γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) από διάφο­ρα μέρη του κόσμου κατόπιν συνεννόησης και, παράλληλα, πληρωμής, η οποία πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους ταχυμεταφοράς χρημά­των. Η διαδικτυακή αυτή συμπεριφορά των παιδόφιλων, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και χρήστες του διαδικτύου, είναι υψη­λού κινδύνου και δυστυχώς κάποια κακοποιημένα παιδιά παραμένουν αγνοούμενα για πάντα.

Οι παιδόφιλοι-αρπακτικά είναι συνήθως άτομα υπεράνω πάσης υπο­ψίας, μορφωμένοι, επιφανείς, οικονομικά ευκατάστατοι, οι οποίοι πιθα­νόν να έχουν και δική τους οικογένεια, φιλήσυχοι, ευυπόληπτοι πολίτες, για παράδειγμα, διαπρεπείς επιστήμονες, δάσκαλοι, επιχειρηματίες κ.ά., που δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους και ενίοτε τη σχέση τους (συγγενείς) με τα παιδιά για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πά­θος τους.

Στην Ελλάδα τιμωρείται η κατοχή αρχείων παιδικής πορνογραφί­ας. 0 λόγος για τον οποίο ο νομοθέτης τιμωρεί την κατοχή τέτοιου υλικού είναι διότι ο παιδόφιλος που αγοράζει και κατέχει βίντεο ή φωτογραφίες ή απολαμβάνει τις κακοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο δίνει τα χρήματα στον ομοϊδεάτη του παιδόφιλο σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου για να κακοποιήσει το επόμενο παιδί, ώστε αυτός να απολαύσει και πάλι, εκ του ασφαλούς, μέσω του διαδικτύου, τις πράξεις αυτές.

Παιδική αποπλάνηση

Μια άλλη διαδικτυακή συμπεριφορά με υψηλό δείκτη επικινδυνό­τητας την οποία μπορούμε να εντάξουμε στην ευρύτερη έννοια της παι­δικής πορνογραφίας είναι οι αποπλανήσεις ανηλίκων μέσω του ίντερνετ (grooming]. Εδώ καθοριστικό ρόλο παίζουν τα εικονικά δωμάτια επικοινωνίας [chat rooms).

Τη χρονική στιγμή της προσέγγισης των ανηλίκων, οι εν λόγω ενήλι­κοι προσποιούνται ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας, τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.ά] και άλλους χώρους ιντερνετικής επικοινωνίας για να προσελκύ­σουν παιδιά με σκοπό την ασέλγεια και ενίοτε την κακοποίηση.

Στις συζητήσεις τους με τα πιθανά θύματα τους, σκοπό έχουν να ανα­πτύξουν φιλική σχέση με αυτά και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισ­σότερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής τους, τα ενδιαφέρο­ντά τους, αλλά και τις σεξουαλικές εμπειρίες τους. Οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και μήνες. Πρωταρχικός σκοπός είναι να αποκτηθεί οικειότητα στην κουβεντούλα, αίσθημα ζεστασιάς, εξάρτηση μέσω του πάθους και, τελικά, σχέση εμπιστοσύνης του παι­διού προς το άτομο που το προσεγγίζει.

Όταν ολοκληρωθεί η φάση αυτή, αρχίζει ο δεύτερος γύρος προσέγγι­σης, η επίτευξη δηλαδή του στόχου τους, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο από τη σεξουαλική επέλαση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και σε όποιο βαθμό. Οι ενήλικοι ξεκινούν σιγά σιγά συζητήσεις σεξουαλικής φύσης και παράλληλα, μέσω chat rooms και webcam, αρχίζει το παιχνίδι της τυφλόμυγας και το «δείξε μου για να σου δείξω». Αρχικά, στέλνουν στα παιδιά φωτογραφίες, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε καταγραφή τους σε βίντεο, με τελική φάση την εκβίαση αν δεν υποκύψουν ολοκλη­ρωτικά.

Οι αποπλανήσεις μέσω ίντερνετ, και ειδικότερα με τους παραπάνω τρόπους προσέγγισης, αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο απα­σχολεί τις διεθνείς διωκτικές αρχές επί πολλές δεκαετίες.

Δεκατριάχρονη κοπέλα, μετά από οχτάμηνο ερωτικό παιχνίδι μέσω chat room με 65άχρονο ιερωμένο, ο οποίος της είχε παρουσιαστεί ως δεκαεφτάχρονος, και αφού είχαν προηγηθεί όλα τα στάδια συμπεριφορών που προαναφέραμε, συναντήθηκε μαζί του σε κεντρική πλατεία της Αττικής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο άντρας προ­σπάθησε να τη βάλει στο αυτοκίνητο του με τη βία. Αν το κοτίτσι δε συ­νοδευόταν από δύο φίλους της, οι οποίοι επενέβησαν άμεσα, οι συνέ­πειες γι’ αυτή θα ήταν δραματικές. Η εν λόγω διαδικτυακή συμπεριφορά οδήγησε την ανήλικη κοπέλα σε κίνδυνο ζωής και τους οικείους της, δε­δομένης της εξέλιξης του θέματος, σε ψυχοφθόρες δικαστικές περιπέ­τειες και ακραίες καταστάσεις.

Πρόληψη

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει πλέον σε πολ­λούς γονείς να αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο στα παιδιά τους. Εφησυχάζουν με το να τα αφήνουν στο σπίτι, θεωρώντας ασφαλή επιλογή τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σταδιακά στην έλλειψη επικοινωνίας και τα παιδιά να αναζητούν αγά­πη, φροντίδα και ζεστασιά μέσα από τις εικονικές συνομιλίες.

Ο άγνω­στος με το προσποιητό ενδιαφέρον θα ρωτήσει το παιδί πώς πήγε στο δι­αγώνισμα του, πώς είναι η υγεία του, πώς είναι η σχέση του με τον τάδε συμμαθητή του που είχαν μαλώσει προ τριών ημερών κ.ο.κ., με σκοπό να απομακρύνει ψυχικά το παιδί από τους γονείς στο κομμάτι εμπιστοσύ­νη και ενδιαφέρον. Καλό, λοιπόν, θα ήταν τα παιδιά να μη νιώθουν ξένα μέσα στο ίδιο σπίτι με τους γονείς. Και, το κυριότερο, να νιώθουν τη ζεστασιά της οικογένειας για να μην την αναζητούν στα εικονικά δωμάτια επικοινωνίας.

Ακολουθούν ορισμένοι κανόνες πρόληψης – συμβουλές προς τους γονείς:

  • Ενημερωνόμαστε για τους ιστότοπους που επισκέπτεται το παιδί μας ελέγχοντας τους και οι ίδιοι.
  • Προσεγγίζουμε συχνά το παιδί μας και το ρωτάμε με φιλικό τρόπο για τη δραστηριότητα του στο ίντερνετ.
  • Έχουμε κι εμείς θέση στο χώρο όπου βρίσκεται ο υπολογιστής.
  • Θέτουμε ως βασικό κανόνα στο παιδί μας να μη δίνει προσωπικές πληροφορίες κατά την πλοήγηση του στο διαδίκτυο.
  • Συμβουλεύουμε το παιδί μας να μη συναντήσει άτομα που γνώρισε στο ίντερνετ, αναφέροντας του πραγματικά παραδείγματα αποπλα­νήσεων.
  • Ζητάμε από το παιδί να μας ενημερώσει αν κάποιος του έστειλε υλι­κό που το προσέβαλε ή το προσέγγισε με ύποπτο τρόπο.
  • Δε δημοσιοποιούμε φωτογραφίες με τα παιδιά μας στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιούμε φίλτρα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των παι­διών μας. Πρόκειται για πακέτα λογισμικού τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες με παράνομο / βλαβερό πε­ριεχόμενο.

Δείτε επίσης