Να απαγορευτούν τα αρώματα στα νοσοκομεία – προκαλούν αλλεργικές κρίσεις

Τα αρώματα και οι κολόνιες πρέπει να απαγορευθούν στα νοσοκομεία διότι μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και αλλεργιών σε ασθενείς, γράφουν δύο Καναδοί ερευνητές στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal.

Υπολογίζεται ότι ένας στους 20 ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό πάσχει από αλλεργία στα αρώματα αλλά οι Κεν Φλέγκελ και Τζαίημς Μάρτιν λένε ότι ποσοστό είναι μεγαλύτερο μεταξύ των ασθενών – αναφέρουν ότι τρεις στους 10 ανθρώπους έχουν κάποιο βαθμό ευαισθησίας στις μυρωδιές και τα αρώματα.

Οι κρίσεις άσθματος μπορούν να προκληθούν από κάθε είδους ουσία – από τον καπνό των τσιγάρων μέχρι μια κολόνια. Πάνω από ένας στους τέσσερις πάσχοντες από άσθμα λέει ότι τα αρώματα και οι μυρωδιές επιδεινώνουν την κατάστασή του.

Άσθμα και αλλεργίες

Για τους παραπάνω λόγους, οι Φλέγκελ και Μάρτιν λένε ότι τα αρώματα δεν έχουν θέση στα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν πολλές πρακτικές που είναι αποδεκτές εκτός νοσοκομείων αλλά όχι μέσα σ’ αυτά», γράφουν. «Μία από αυτές είναι η παρουσία αρωμάτων. Μπορεί τα τεχνητά αρώματα να έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν πιο ελκυστικούς στους άλλους, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε βλάβη σε ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το άσθμα επιδεινώνεται ορισμένες φορές από τα αρώματα και αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν ασθενείς με άσθμα ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ή του δέρματος. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να εκτεθούν στα αρώματα του προσωπικού, των άλλων ασθενών και των επισκεπτών με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασής τους».

Και καταλήγουν: «Η απαλλαγή των νοσοκομείων από τα τεχνητά αρώματα πρέπει να γίνει καθολική πολιτική, προάγοντας την ασφάλεια των ασθενών. Μέχρι να συμβεί αυτό, το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να αναλάβει δράση».

Δείτε επίσης