Μυϊκή ενδυνάμωση προσφέρει ο χυμός παντζαριού

Τα διατροφικά νιτρικά άλατα, που περιέχονται στα παντζάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν την μυϊκή επίδοση των επαγγελματιών ποδηλατών.

pantzari xymos 5Βασιζόμενοι στις μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι ο χυμός παντζαριού βελτιώνει τις αποδόσεις των αθλητών, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εξέτασαν τα οφέλη των διατροφικών νιτρικών αλάτων σε 9 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Heart Failure.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο χυμός παντζαριού ενισχύει τη μυϊκή δύναμη των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Αιτία θεωρείται η μεγάλη περιεκτικότητα του παντζαριού με νιτρικά άλατα μετατρέπονται από τον οργανισμό σε μονοξείδιο του αζώτου (νιτρικό οξύ).

Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριών και στην κυκλοφορία του αίματος. Με άλλα λόγια, το σώμα λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο.

Μυική ενδυνάμωση κατά 13%

Οι καρδιοπαθείς κατανάλωσαν συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού και 2 ώρες μετά παρατηρήθηκε 13% αύξηση της μυικής δύναμης, στον μυ που εκτείνει το γόνατο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγαλύτερα οφέλη όταν οι μύες εκτελούσαν γρήγορες και δυνατές κινήσεις. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην επίδοση κατά τη διάρκεια των τεστ μέτρησης της μυϊκής κόπωσης.

Το μέγεθος της βελτίωσης ήταν συγκρίσιμο με αυτό που προκύπτει για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μετά από τρίμηνο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης.

«Οι αλλαγές στην μυϊκή ενδυνάμωση ήταν αξιοσημείωτη 2 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού από τους ασθενείς», ανέφερε η Λίντα Πέτερσον, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Να σημειωθεί ότι πολλές καθημερινές δραστηριότητες συντελούν στην μυϊκή ενδυνάμωση, όπως π.χ. η ανάβαση σκαλιών. Όσο καλύτερη είναι η φυσική κατάσταση ενός ανθρώπου τόσο μεγαλύτερο είναι και το προσδόκιμο ζωής.

Δείτε επίσης