H καλή χοληστερόλη (HDL) ενισχύει τη μνήμη

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το University College του Λονδίνου, η καλή χοληστερόλη (HDL) μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τυχόν εμφάνιση κάποιας μορφής άνοιας. Χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης θεωρούνται κάτω από τα 40 mg/dl και υψηλά πάνω από τα 60 mg/dl.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα, μέσης ηλικίας 55 ετών, τους οποίους οι επιστήμονες εξέτασαν για να διαπιστώσουν κατά πόσο η καλή χοληστερόλη συνδέεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.

hdl5555Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακούσουν 20 λέξεις και στη συνέχεια να γράψουν όσες περισσότερες αποτύπωσαν στο μυαλό τους. Οι ειδικοί έκαναν το ίδιο τεστ 5 χρόνια αργότερα, ενώ συγχρόνως μέτρησαν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στο αίμα τους. Μετρήθηκαν επίσης η ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, στο πρώτο τεστ μνήμης που έγινε στο ξεκίνημα της μελέτης τα άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα HDL, είχαν κατά μέσο όρο 27% καλύτερο σκορ μνήμης συγκριτικά με τα άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης.

Πέντε χρόνια μετά, στο δεύτερο τεστ μνήμης παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλή καλή χοληστερόλη είχαν κατά μέσο όρο 53% χαμηλότερο σκορ μνήμης συγκριτικά με αυτούς που εξακολουθούσαν να έχουν υψηλά επίπεδα HDL. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν αξιόλογες αλλαγές στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τεστ μνήμης που έγιναν με πέντε χρόνια διαφορά.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται καθαρά ότι επιδεινώνεται η μνήμη στα άτομα με χαμηλή καλή χοληστερόλη αίματος.

Πως ανεβαίνει η HDL

Τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια δεν είχαν κάποια σχέση με τη μνήμη, ούτε η θεραπεία με στατίνες για τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) επηρέασε την απώλεια μνήμης.

Η καλή χοληστερόλη ανεβαίνει με την άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και την υγιεινή διατροφή. Μεταξύ των τροφών που ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη είναι τα φρούτα και λαχανικά μωβ χρώματος (περιέχουν ανθοκυανίνες). Τα λιπαρά ψάρια επίσης είναι ένας καλός τρόπος ενώ η αποφυγή της ζάχαρης έχει θετικά αποτελέσματα.

Δείτε επίσης