Η ορθοστασία δεν βοηθάει την υγεία αν υπάρχει απουσία κίνησης

Αν περνάτε τη μέρα σας καθισμένοι σε ένα γραφείο, φροντίστε να κινείτε τα χέρια σας και πόδια σας και αν είναι δυνατόν το σώμα σας. Το μήνυμα “η καθιστική ζωή είναι το νέο τσιγάρο” είναι σωστό αλλά έχει επίσης σημασία τι κάνει κάποιος όταν κάθεται. Άλλο είναι να είναι εντελώς ακίνητος και άλλο είναι να κάνει κινήσεις με τα χέρια, τα πόδια και το σώμα του.

standing-desk55Κάθε στάση του σώματος που εμπεριέχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (λίγες καύσεις) είναι επιβλαβής για την υγεία, είτε κάποιος είναι όρθιος είτε καθιστός. Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στη Βρετανία οι οποίοι βρήκαν ότι η ορθοστασία δεν προσφέρει κάτι στην υγεία όταν κάποιος στέκεται ακίνητος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology.

Το θέμα είναι η απουσία κίνησης

Παρακολουθώντας 5.132 άτομα ηλικίας 35-55 ετών για 16 χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν ότι το σημαντικό δεν είναι αν κάθεται κάποιος ή αν είναι όρθιος, αλλά πόσο κινείται όσο βρίσκεται σ’ αυτές τις θέσεις.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να απαντούν σε ερωτηματολόγια που αφορούσαν τον τρόπο ζωής τους: τις ώρες που περνούσαν καθιστοί, αν κάθονταν εν ώρα εργασίας ή στον ελεύθερο χρόνο τους, και πόση ώρα διέθεταν καθημερινά σε φυσικές δραστηριότητες, όπως π.χ. το περπάτημα.

Στη διάρκεια της μελέτης, 450 άτομα πέθαναν από διάφορες αιτίες.

Αφού οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την κατανάλωση αλκοόλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διάρκεια της ορθοστασίας και της καθιστικής ζωής, από μόνες τους, δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου.

Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η κίνηση όσο οι εθελοντές ήταν καθιστοί ή όρθιοι, με τους πιο ακίνητους να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

«Το πρόβλημα δεν είναι η καθιστική ζωή αυτή καθ’ εαυτή, αλλά η απουσία κίνησης», ανέφερε ο Μέλβυν Χίλσντον, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού & Υγείας του πανεπιστημίου και επικεφαλής της μελέτης.

Δείτε επίσης