Ψάρια: Φρέσκα, κατεψυγμένα και σε κονσέρβα

Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα ψάρια, τα κατεψυγμένα είναι μια καλή εναλλακτική λύση, όταν δεν καταναλώνονται ύστερα από πολύ καιρό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (EUFIC).

0918wolfga psariaΤα βασικά θρεπτικά συστατικά των ψαριών (πρωτεΐνες, βιταμίνες A, D και Β12, ασβέστιο και ψευδάργυρος) δεν επηρεάζονται από την ψύξη, αν δεν έχει περάσει πολύς χρόνος.

Βέβαια, ανάλογα με την μέθοδο κατάψυξης και με το πέρασμα του χρόνου, τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν τα κατεψυγμένα ψάρια μειώνονται. Επομένως το καλύτερο είναι να καταναλώνονται μέσα έως 6-12 μήνες από την κατάψυξη, σύμφωνα με το EUFIC.

Σε κονσέρβα

Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι επίσης εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα, εκτός κι αν οι κονσέρβες έχουν ανοιχτεί ύστερα από πολύ καιρό, λένε ειδικοί από την Εθνική Βάση Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι οικονομικότερα και ευκολότερα στη χρήση από τα φρέσκα αλλά συνήθως  περιέχουν περισσότερο αλάτι, επομένως χρειάζεται προσοχή από αυτούς που έχουν υπέρταση.

Ειδικά οι σαρδέλες σε κονσέρβας παρέχουν περισσότερο ασβέστιο επειδή τα κόκαλά τους μαλακώνουν κατά τη διαδικασία της κονσερβοποίησης και έτσι είναι πιθανότερο να τα φάμε.

Στις κονσέρβες είναι πιο πιθανό να υπάρχουν άγρια ψάρια και όχι ιχθυοκαλλιέργειας. Τα άγρια ψάρια του Ατλαντικού, όπως ο σολομός, είναι πιθανότερο να υπάρχει λιγότερος υδράργυρο όταν καταναλώνονται σε κονσέρβα από ό,τι φρέσκα, διότι συνήθως στις κονσέρβες καταλήγουν τα μικρότερα σε μέγεθος.

Ωστόσο το πρόσθετο λάδι που υπάρχει στις κονσέρβες αυξάνει το θερμιδικό φορτίο του ψαριού. Και βέβαια υπάρχει το θέμα των συντηρητικών. Τέλος, το λάδι αυτό συνήθως περιέχει αρκετή ποσότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά. Αυτό που δεν είναι καλό για κάποιον που θέλει να αυξήσει την αναλογική πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών σε σχέση με τα ωμέγα-6 μέσω της κατανάλωσης ψαριών.

 

Δείτε επίσης