Πάνω από 11 ελιές στο μπράτσο σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος

Επιστήμονες King’s College του Λονδίνου γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Dermatology ότι αν κάποιος έχει στο μπράτσο του -κατά προτίμηση στο δεξί -περισσότερες από 11 ελιές, αντιμετωπίζει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος.

melanoma5Η διαπίστωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δερματολόγους, οι οποίοι έτσι δεν χρειάζεται να μετρήσουν τις ελιές σε όλο το σώμα για να εντοπίσουν αν κάποιος είναι υψηλού κινδύνου. Οι ελιές μόνο στο ένα μπράτσο φαίνεται να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείκτη για τις ελιές που υπάρχουν σε ολόκληρο το σώμα. Άλλωστε, η μέτρηση του συνολικού αριθμού τους στο σώμα είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Ο αριθμός των ελιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο μελανώματος, παρόλο που μόνο το 20-40% των περιστατικών ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές. Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2-4% για κάθε πρόσθετη ελιά.

Πάνω από 100 ελιές στο σώμα

Οι Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Σιμόν Ρομπέρο βρήκαν ότι άτομα που έχουν πάνω από 7 ελιές στο δεξί τους χέρι έχουν 9πλάσια πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 ελιές σε όλο το σώμα τους σε σχέση με άλλα άτομα. Αυτοί που έχουν πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο πιθανότατα έχουν πάνω από 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Άλλες περιοχές του σώματος αντιπροσωπευτικές για το σύνολο των ελιών στο σώμα είναι τα πόδια και η πλάτη (κυρίως στους άνδρες).

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Δείτε επίσης