Ανεύρυσμα αορτής: Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ρήξη

Το ανεύρυσμα στην περιοχή της θωρακικής ή της κοιλιακής αορτής δημιουργείται είτε ξαφνικά από διαχωρισμό (σχίσιμο) των χιτώνων της αορτής είτε σταδιακά με την πάροδο των δεκαετιών.

aneurysm-rupture 5Το διαχωριστικό ανεύρυσμα χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση ενώ το χρόνιο ανεύρυσμα γίνεται επικίνδυνο για ρήξη όταν ξεπεράσει σε μέγεθος τα 5,5 εκατοστά.

Η ρήξη του ανευρύσματος έχει αυξημένη θνητότητα διότι προκαλεί μεγάλη αιμορραγία και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

Η αρτηριακή πίεση

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ρήξη ενός ανευρύσματος δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Stroke» είναι οι εξής:

  • η μεγάλη κατανάλωση καφέ (10,6%),
  • η έντονη άσκηση ή το έντονο σεξ (7,9%),
  • το παρατεταμένο φύσημα της μύτης (5,4%),
  • το σφίξιμο στην τουαλέτα (3,6%),
  • η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα (3,5%),
  • ο έντονος θυμός και ο φόβος (4%).

Η ρήξη του ανευρύσματος έχει αιτία την ξαφνική άνοδο της αρτηριακής πίεσης που προκαλούν οι παραπάνω παράγοντες.

Αίσθηση σ’ αυτή τη δημοσίευση προκάλεσε ότι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για ρήξη ενός ανευρύσματος περιλαμβάνονται ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα – ο καφές θεωρείται ευεργετικός όσον αφορά τις καρδιοπάθειες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα χρόνια ανευρύσματα της αορτής, όταν έχουν διάμετρο κάτω των 5,5 εκατοστών, συμπεριφέρονται από πλευράς κινδύνου ρήξης όπως περίπου και η φυσιολογική αορτή. Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει η διάγνωση ενός ανευρύσματος να δημιουργεί πανικό γιατί μπορεί να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά όπως η αθηροσκλήρωση: με διατήρηση της κακής χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα ώστε να σταθεροποιηθεί το ανεύρυσμα.

Δείτε επίσης