Η δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν είναι πιο αποτελεσματική από άλλες

Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν είναι πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες υψηλών λιπαρών βρήκε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Lancet Diabetes & Endocrinology” από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Φαίνεται μάλιστα ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν κάποιο πλεονέκτημα.

zygaria55Λιπαρά έναντι ζάχαρης

Για πολλά χρόνια, από το 1956, μέχρι το 2004, κυριαρχούσε η άποψη ότι ο μεγάλος εχθρός τόσο της καρδιάς όσο και του υγιούς βάρους ήταν τα λιπαρά της διατροφής. Φάνηκε όμως ότι αυτό ισχύει μόνο για μια κατηγορία λιπών, τα τρανς λιπαρά, κάτι που κανείς στην αρχή δεν φανταζόταν.

Μπορεί οι διατροφολόγοι να είχαν επικεντρωθεί στα κορεσμένα λιπαρά τα οποία κατηγορούσαν για άνοδο της χοληστερίνης, όμως όλο και περισσότερες μελέτες άρχισαν να δείχνουν ότι πίσω από την επιδημία των καρδιακών προσβολών που ξέσπασε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν βρίσκονταν τα τρανς λιπαρά που είχε δημιουργήσει η βιομηχανία τροφίμων πριν από περίπου 110 χρόνια.

Κι ενώ τα κορεσμένα λίπη κατηγορούνταν για πρόκληση καρδιακών προσβολών, όλα τα λίπη κατηγορούνταν για πρόκληση παχυσαρκίας. Η λογική ήταν ότι εφ’ όσον τα λιπαρά παρέχουν διπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες, η μειωμένη πρόσληψή τους οδηγεί σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, υπήρχε η αντίληψη ότι οι υδατάνθρακες προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας από τα λίπη (κάτι που σήμερα είναι υπό συζήτηση).

Με βάση αυτή την αντίληψη, η βιομηχανία τροφίμων άρχισε να κατασκευάζει προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δηλαδή να αντικαθιστά τα λίπη των τροφίμων προσθέτοντας ζάχαρη. Όμως, παρά την ευρεία χρήση των άπαχων προϊόντων και τη μείωση του ποσοστού του λίπους στη διατροφή, η επιδημία της παχυσαρκίας όχι μόνο δεν αναχαιτίσθηκε στις ΗΠΑ αλλά έσπαζε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τελικά πολλές μελέτες έδειξαν ότι η ζάχαρη δεν είναι αθώα όσον αφορά την πρόκληση παχυσαρκίας και επιπλέον χειροτερεύει δραματικά όλους τους δείκτες υγείας. Πρόσφατα, μια μελέτη έδειξε ότι η αποχή από τη ζάχαρη για 9 μέρες ρίχνει τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση τα τριγλυκερίδια και την ινσουλίνη.

Περικοπή θερμίδων ανεξάρτητα από που προέρχονται

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν τα ευρήματα 53 δημοσιευμένων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 68.128 άτομα και συνέκριναν τα αποτελέσματα των διαφόρων πλάνων διαίτης που αποσκοπούν στο αδυνάτισμα.

Σε 19 συγκρίσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν έχει καλύτερο αποτέλεσμα από μια δίαιτα υψηλών λιπαρών. Επίσης, σε άλλες 18 συγκρίσεις, βρέθηκε ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων επιφέρει μεγαλύτερη απώλεια βάρους από μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Η μόνη περίπτωση που μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική ήταν όταν συγκρίθηκε με το… να μην κάνει κανείς καθόλου δίαιτα.

«Παρότι ο περιορισμός των θερμίδων είναι το κλειδί για το αδυνάτισμα, τα νέα ευρήματα δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι η μείωση των θερμίδων πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από το κόψιμο των λιπαρών», δήλωσε η επιδημιολόγος και επικεφαλής της μελέτης Ντέιντρε Κ. Τομπάιας.

Και πρόσθεσε: “H επιστήμη δεν υποστηρίζει ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών είναι η άριστη λύση για απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε μελέτες που θα βρουν καλύτερες προσεγγίσεις χωρίς να στεκόμαστε τόσο πολύ στη σύνθεση των μακροδιατροφικών στοιχείων, δηλαδή στην αναλογία των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών που πρέπει να περιέχει μια δίαιτα”.

Το εύρημα της μελέτης έχει ιδιαίτερη αξία διότι η χρηματοδότηση προήλθε από το National Institutes of Health και την American Diabetes Association. Η μελέτη έχει τίτλο “Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis”. Συμμετείχαν δύο κορυφαίοι Αμερικανοί διατροφολόγοι, ο David Ludwig και ο Walter Willett.

Δείτε επίσης