Τα αντιβιοτικά αυξάνουν το σωματικό βάρος

Οι έφηβοι που έλαβαν αντιβιοτικά ως παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλότερο σωματικό βάρος σε σχέση με τους εφήβους που δεν έλαβαν αντιβιοτικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity.

Ερευνητές του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν Σβαρτζ, εξέτασαν αρχεία που αφορούσαν την υγεία 163.820 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών, από τό το 2001 μέχρι το 2012.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το Δείκτη Μάζας Σώματος και τη χρήση αντιβιοτικών, εφόσον υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

1,5 κιλό παραπάνω με επτά φορές αντιβιοτικά

Σε ηλικία 15 ετών, όσα άτομα είχαν πάρει στο παρελθόν αντιβιοτικά 7 φορές (ή παραπάνω) ζύγιζαν, κατά μέσο όρο, 1,5 κιλό παραπάνω από τα άτομα που δεν είχαν πάρει ποτέ αντιβιοτικά. Το 21% των εφήβων της μελέτης, περίπου 30.000 παιδιά, είχαν πάρει αντιβιοτικά 7 ή περισσότερες φορές.

«Ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να αλλάξει για πάντα από τη χρήση των αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία. Κάθε φορά που ένα παιδί παίρνει αντιβίωση, μετά παίρνει ταχύτερα βάρος» σύμφωνα με τον Σβαρτζ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει τα αντιβιοτικά με το σωματικό βάρος. Οι ερευνητές που ανέπτυξαν την πενικιλίνη είχαν παρατηρήσει ότι κάποια υποπροϊόντα του φαρμάκου προκαλούσαν αύξηση του βάρος στα ζώα.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους  λόγους οι κτηνοτρόφοι δίνουν μικρές ποσότητες αντιβιοτικών στα ζώα, για να αυξήσουν το βάρος τους και να έχουν περισσότερα κέρδη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική έχει αυξήσει τα ποσοστά παχυσαρκίας στον άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς τα αντιβιοτικά των ζώων καταλήγουν στο στομάχι όσων τρώνε κρέας.

Τα αντιβιοτικά αλλάζουν τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο έντερο και τα οποία παίζουν ρόλο στην απορρόφηση της τροφής. Αλλάζοντας τον τρόπο που το σώμα διασπά την τροφή, φαίνεται πως τα αντιβιοτικά αυξάνουν τις θερμίδες που παίρνει το σώμα. Έχει ήδη δημοσιευτεί στο παρελθόν μια μελέτη που βρήκε ότι τα μικρά παιδιά παίρνουν βάρος με τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Η τρέχουσα μελέτη κατέγραψε αυξημένο βάρος και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Δείτε επίσης