Άγνωστο το 90% των ιών που ζει στο δέρμα μας

ios5Υπάρχουν χιλιάδες ιοί που ζουν στο ανθρώπινο δέρμα και η συντριπτική πλειονότητα δεν έχουν περιγραφεί ως σήμερα, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου  της Πενσιλβάνια της Φιλαδέλφειας σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στην επιθεώρηση «mBio».

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα που είχαν συλλέξει με μπατονέτα από το δέρμα 16 ατόμων, εφαρμόζοντας τις σύγχρονες μεθόδους απομόνωσης ιών και μεθόδους ανάλυσης εξαιρετικά μικρών ποσοτήτων DNA.

Οι νέες τεχνικές μικροβιολογίας αποκάλυψαν ότι το 90% του ιικού DNA που υπήρχε στα δείγματα δεν ταίριαζε με τα γονίδια των γνωστών ιών οι οποίοι έχουν καταχωρηθεί στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Δηλαδή το 90% του DNA προέρχονταν από άγνωστους ιούς.

Πολύ συχνός ο HPV

Μεταξύ των ιών του δέρματος, οι περισσότεροι ήταν οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) οι οποίοι αποτελούν αιτία για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Όμως οι ιοί που μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα φαίνεται πως είναι η μειονότητα: το μεγαλύτερο μέρος του ιικού DNA προερχόταν από βακτηριοφάγους ιούς που μολύνουν τα βακτήρια τα οποία ζουν στο ανθρώπινο δέρμα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ιοί που λέγονται βακτηριοφάγοι (ή απλά φάγοι) μπορεί να επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Αν και ορισμένες φορές μπορεί να την προστατεύουν, άλλες φορές μπορεί να αυξάνουν την παθογένεια ή προσδίδουν στα βακτήρια μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.  Να σημειωθεί ότι η βλέννα που καλύπτει μεγάλες επιφάνειες του σώματος, όπως το στόμα και το πεπτικό σύστημα, φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς φάγων οι οποίοι τρέφονται αποκλειστικά με βακτήρια.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ποικιλία των ιών του δέρματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι δείχνει η μελέτη διότι αρκετοί ιοί περιέχουν RNA και όχι DNA ως γενετικό υλικό, οι οποίοι δεν καλύφθηκαν από τη μεθοδολογία της μελέτης.

Δείτε επίσης