Ηπατίτιδα C: Θεραπεία σε τρεις εβδομάδες πέτυχαν Κινέζοι ερευνητές

Μια ακόμη νίκη κατά του ιού της ηπατίτιδας C (HCV) σημείωσαν οι επιστήμονες.

Κινέζοι ερευνητές πέτυχαν θεραπεία της ηπατίτιδας C μέσα σε τρεις εβδομάδες αναφέρει το περιοδικό Science και λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στο επιστημονικό συνέδριο “The Liver Meeting” σε δύο εβδομάδες.

hpatitis c 5Οι μέχρι σήμερα θεραπείες για την ηπατίτιδα C επιτυγχάνουν ίαση της ηπατίτιδας C μέσα σε τρεις μήνες και οι επιστήμονες εργάζονται συνεχώς να συντομεύσουν το χρόνο της θεραπείας. Έτσι η επιτυχία των Κινέζων ερευνητών δεν αποτελεί έκπληξη.

Ερευνητές με επικεφαλής τον αιματολόγο Τζορτζ Λάου από το Humanity & Healthy GI and Liver Centre στο Χονγκ Κονγκ, δοκίμασαν τρεις νέους συνδυασμούς φαρμάκων που χορηγήθηκαν για διάστημα τριών εβδομάδων σε 18 άτομα με τον ιό της ηπατίτιδας C.

Τα άτομα που ακολούθησαν τη θεραπεία θεωρείται ότι έχουν ιαθεί πλήρως καθώς 12 εβδομάδες μετά την έναρξή της δεν εμφάνισαν στα τυποποιημένα τεστ κανένα ίχνος του γενετικού υλικού του ιού της ηπατίτιδας C στο αίμα τους.

Χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές

Αν η νέα θεραπεία επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες κλινικές μελέτες που θα περιλάβουν περισσότερους ασθενείς, θα μειωθεί δραστικά το κόστος της θεραπείας, το οποίο στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει ακόμα και το ποσό των 200.000 ευρώ στην περίπτωση που η ηπατίτιδα C προκαλέσει κίρρωση του ήπατος.

Στην κινεζική μελέτη δεν συμμετείχαν πάντως ασθενείς με κίρρωση ήπατος. Επιπλέον, τα 18 άτομα που θεραπεύθηκαν, είχαν συγκεκριμένα στελέχη του ιού HCV, συνεπώς η τόσο γρήγορη θεραπεία μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική κατά άλλων στελεχών του ιού. Συνήθως όμως οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε ένα συνδυασμό φαρμάκων, στη συνέχεια ανταποκρίνονται σε έναν άλλο συνδυασμό.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν νέοι συνδυασμοί φαρμάκων και σε μεγαλύτερες δοσολογίες να μπορούν να μειώσουν τον χρόνο θεραπείας της ηπατίτιδας C στις  δύο εβδομάδες.

Δείτε επίσης