Άντρας πέθανε από τον καρκίνο μιας ταινίας που είχε μέσα του

Ένα ασυνήθιστο ιατρικό περιστατικό δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine. Ένας 41χρονος άνδρας  από την Κολομβία πέθανε από καρκινικούς όγκους που δεν προέρχονταν από δικά του κύτταρα αλλά από ένα σκουλήκι, και συγκεκριμένα από μια ταινία, που ζούσε στο σώμα του!

Ο άντρας είχε AIDS και το ανοσοποιητικό του ήταν εξασθενημένο, έτσι ο παρασιτικός καρκίνος εξαπλώθηκε στο σώμα του. Η διάγνωση έγινε με τη συνδρομή επιστημόνων από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών των ΗΠΑ.

Ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε στους γιατρούς το 2013, έχοντας όγκους στους πνεύμονες, στο συκώτι και σε άλλα όργανα. Οι όγκοι ήταν πάνω από 4 εκατοστά αλλά η βιοψία έδειξε ότι δεν επρόκειτο για ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα.

«Τα ευρήματα από τις βιοψίες ήταν τρελά», ανέφερε ο παθολογοανατόμος Άτις Μύλενμπαχς. Ο ίδιος έκανε διάφορες υποθέσεις και τελικά βρήκε ότι περιείχαν υψηλά επίπεδα από το DNA ενός σκουληκιού που ονομάζεται Hymenolepis nana (πρόκειται για ταινία μικρού μεγέθους).

Παρότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ταινία, ο άνδρας ήταν πολύ αδύναμος όταν έγινε η διάγνωση και τρεις ημέρες αργότερα πέθανε.

Τι είναι η ταινία

Η ταινία είναι ένα παρασιτικό σκουλήκι που μολύνει κυρίως τα ζώα, από τα οποία μπορεί να περάσει στους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι μολύνονται από ταινία 75 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική και Δυτική Αφρική), οι οποίοι ως επί το πλείστον έχουν καταναλώσει μισοψημένο ή ωμό μολυσμένο κρέας.

Η ταινία αποικίζει το ανθρώπινο έντερο όπου μπορεί να ζήσει για χρόνια κάνοντας μάλιστα και αυγά.

Εκτός από κάποιες ενοχλήσεις στο έντερο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα και πολλοί πάσχοντες καταλαβαίνουν ότι μολύνθηκαν όταν δουν στα κόπρανα τμήματα της ταινίας που κινούνται. Η θεραπεία γίνεται με ειδικά φάρμακα και είναι αποτελεσματική.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης