Καμιά γυναίκα δεν είναι απολύτως στρέιτ

Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έσεξ δημοσίευσαν στο Journal of Personality and Social Psychology μια ενδιαφέρουσα μελέτη που ανατρέπει αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος για τη σεξουαλικότητα του γυναικείου φύλου.

Μέχρι σήμερα πιστεύεται ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι ετεροφυλόφιλες και μερικές είναι ομοφυλόφιλες ή αμφιφυλόφιλες. Η μελέτη όμως έδειξε ότι στην πραγματικότητα όλες οι γυναίκες διεγείρονται και από τα δύο φύλα.

Πως βγήκε το συμπέρασμα ότι η δεν υπάρχουν στρέιτ γυναίκες; Οι ερευνητές έδειξαν σε 345 γυναίκες, γυμνά βίντεο γυναικών και ανδρών, αφού προηγουμένως είχαν απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Οι έρευνα κατέγραψε ότι οι ετερόφυλες (κατά δήλωσή τους) γυναίκες διεγείρονταν σεξουαλικά όταν έβλεπαν τα βίντεο είτε επρόκειτο για άνδρα είτε για γυναίκα. Από την άλλη μεριά, όσες είχαν δηλώσει ομοφυλόφιλες διεγείρονταν κυρίως από τα βίντεο των γυναικών. Η διέγερση πιστοποιήθηκε με καταγραφή των ακούσιων σωματικών αντιδράσεων των γυναικών (διαστολή της κόρης των ματιών κλπ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες μελέτες για τους άνδρες βρήκαν πως, με λίγες εξαιρέσεις, οι σωματικές τους αντιδράσεις συμφωνούν με αυτά που δηλώνουν.

Περίπλοκη η σεξουαλικότητα των γυναικών

Αξίζει να επισημανθεί πως το γεγονός ότι οι γυναίκες διεγείρονται και από τα δύο φύλα δεν είναι καινούργιο. Για παράδειγμα το 2007 μια μελέτη που επέδειξε βίντεο ερωτικών πράξεων κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα και μάλιστα ότι οι γυναίκες διεγείρονται από τα δύο φύλα εξίσου.

Στην τωρινή μελέτη, το 72% των ετεροφυλόφιλων γυναικών διεγείρονταν εξίσου από τα βίντεο ανδρών και γυναικών και μόνο το 28% διεγείρονταν κυρίως από τους άνδρες. Από τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, το 68% διεγείρονταν μόνο από τα γυναικεία βίντεο.

«Αν και η πλειονότητα των γυναικών δήλωσαν στα ερωτηματολόγια ετεροφυλόφιλες, οι σωματικές αντιδράσεις τους έδειξαν πως είναι είτε αμφιφυλόφιλες είτε ομοφυλόφιλες, αλλά σπανίως αμιγώς ετεροφυλόφιλες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτη Τζέραλφ Ρίγκερ, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.

Πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες καταπιέζουν τις αληθινές ερωτικές προτιμήσεις τους, απλώς η σεξουαλικότητά τους είναι περίπλοκη σε σχέση με αυτή των ανδρών.

Ο Ρίγκερ ανέφερε ως ενδιαφέρον το εύρημα ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες διεγείρονται ερωτικά κυρίως από γυναίκες. «Πιστεύαμε πως όλες οι γυναίκες διεγείρονται και από τα δύο φύλα», είπε. «Το γεγονός ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων γυναικών είναι εκπληκτικό».

Με άλλα λόγια, οι γυναίκες που είναι λεσβίες μοιάζουν με τους άνδρες στο γεγονός ότι δείχνουν προτίμηση στο φύλο τους. Μάλιστα, ως προς αυτό, η μελέτη δεν έδειξε ότι παίζει σημαντικό ρόλο η αρρενωπότητα στην εμφάνιση μιας γυναίκας.

Είπε επίσης ότι δεν είναι γνωστό γιατί η έλξη στις ομοφυλόφιλες γυναίκες είναι μεγαλύτερη για άτομα του ιδίου φύλου. Πιστεύει όμως ότι μπορεί να έχει σχέση με την έκθεση στην τεστοστερόνη κατά την ενδομήτριο ζωή. «Είναι πιθανό το θηλυκό έμβρυο που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης νωρίς στην εγκυμοσύνη, να παρουσιάζει μεγαλώνοντας συμπεριφορά που μοιάζει με την ανδρική, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα», ανέφερε.

Όσον αφορά τις στρέιτ γυναίκες, υπάρχει μια μεγάλη διχοτόμηση αναφορικά με τι λέει το στόμα και το τι “λέει” το σώμα της γυναίκας, είπε ο ερευνητής.

Πάντως, η μελέτη αυτή, και άλλες παρόμοιες, δεν αποδεικνύουν πως οι στρέιτ γυναίκες αποτελούν… φαντασίωση. Είναι γνωστό ότι τα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι “ευαίσθητα” σε πολλές καταστάσεις, και μπορούν να διεγερθούν ακόμα και στην περίπτωση μια άσκησης στο γυμναστήριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αμιγώς ετεροφυλόφιλες γυναίκες.

Είναι γνωστό ότι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό των γυναικών δεν έχει απευθείας σύνδεση με το κάτω μέρος του σώματος, όπως συμβαίνει με τους άνδρες.

Συχνά οι γυναίκες ειρωνεύονται τους άνδρες ότι “σκέφτονται με το κάτω κεφάλι”. Πράγματι, το μυαλό των ανδρών έχει άμεση δικτύωση με αυτό που συμβαίνει στη γεννητική περιοχή αλλά στην περίπτωση των γυναικών η φύση έχει φροντίσει ώστε ο εγκέφαλος να μην έχει απόλυτη επίγνωση σχετικά με το τι συμβαίνει ανάμεσα στα πόδια τους. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της  εξελικτικής πορείας της γυναίκας προκειμένου να λαμβάνει λογικές αποφάσεις οι οποίες θα είναι προς το συμφέρον του μελλοντικού παιδιού τους. Αν λοιπόν η σεξουαλική ταυτότητα βρίσκεται κυρίως στο μυαλό και όχι στα γεννητικά όργανα, η τρέχουσα μελέτη σαφώς και δεν αποδεικνύει ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους αμφιφυλόφιλες.

Δείτε επίσης