Δερματίτιδα από προϊόντα πετρελαίου

Αρκετοί υδρογονάνθρακες μπορεί να προκαλούν δερματικά εξανθήματα.

Το αργό πετρέλαιο μπορεί να προκαλεί γενι­κευμένη φαγούρα, θυλακίτιδα, ή ακμοειδές εξάνθημα. Οι ερε­θιστικές ιδιότητες των παραγώγων του πετρελαίου είναι ευ­θέως ανάλογες προς την ικανότητα τους να διαλύονται στα λίπη και αντιστρόφως ανάλογη προς τη γλοιότητά τους. Τα έλαια της σειράς του ναφθαλένιου είναι πιο ερεθιστικά από εκείνα της σειράς της παραφίνης. Τα επεξεργασμένα κλά­σματα του πετρελαίου είναι λιγότερο ερεθιστικά από τα ακατέργαστα προϊόντα, αν και το βενζόλιο, η νάφθα και ο διθειούχος άνθρακας μπορεί να προκαλέσουν ήπια δερματί­τιδα.

Τα λιπαντικά έλαια και τα έλαια κοπής αποτελούν αιτίες παρόμοιων δερματικώ βλαβών. Αυτά αποτελούν συχνή αιτία επαγγελματικών δερματοπαθειών σε χειριστές εργαλειομη-χανών, μηχανικούς και κατασκευαστές οργάνων.

Αδιάλυτα έλαια κοπής είναι υπεύθυνα για ένα θυλακικό ακμοειδές εξάνθημα στις ραχιαίες επιφάνειες των άκρων χειρών, τα αντιβράχια, το πρόσωπο, τους μηρούς και τον αυχένα. Επί­σης, έχει παρατηρηθεί υπέρχρωση, υπερκερατώσεις και καρκίνος του όσχεου, σε όσους εκτίθενται σε αδιάλυτα έλαια κοπής. Ευδιάλυτα έλαια και συνθετικά υγρά που χρη­σιμοποιούνται στην μεταλλουργία δεν οδηγούν σε ακμή, αλ­λά μάλλον σε εκζεματοειδή δερματίτιδα, συνήθως στην ρα­χιαία περιοχή των αντιβραχίων και των άκρων χειρών. Περίπου στο 50% είναι ερεθιστικής φύσης και στο υπόλοιπο εί­ναι αλλεργικής. Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής προκύ­πτει από διάφορα πρόσθετα, όπως μικροβιοκτόνα, χρωστι­κές και αποσμητικά.

Οι εργάτες στη παρασκευή πλίνθων άνθρακα μπορεί να αναπτύξουν δερματίτιδα, ως αποτέλεσμα των πισσωδών κα­ταλοίπων του πετρελαίου που χρησιμοποιούνται στην εργασία τους. Οι εργαζόμενοι με παραφίνη παρουσιάζουν ερεθι­σμό του δέρματος που οδηγεί σε φλύκταινες, υπερκερατώσεις και εξελκώσεις. Εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με σχιστολιθικά έλαια μπορεί να αναπτύξουν ερυθηματώδες, θυλακικό εξάνθημα που τελικά οδηγεί σε υπερκερατώσεις, εκ των οποίων μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνωμα. Εκτι­μάται ότι το 50% των εργαζομένων με σχιστολιθικά έλαια έχουν δερματικά προβλήματα.

Ακάθαρτες και χαμηλής ποιότητας παραφίνες και τα ορυκτέλαια μπορεί να προκαλούν παρόμοια δερματικά εξανθήματα. Αρχικά οι δερματικές βλάβες είναι παρόμοιες με εκείνες της χλωρακμής. Εν ευθέτω χρόνο, ένα διάχυτο ερύθημα με υπερμελάγχρωση μπορεί να αναπτυχθεί. Στα­διακά, εμφανίζονται υπερκερατώσεις και μετά από πολλά χρόνια, μερικές από αυτές γίνονται θέσεις ανάπτυξης καρ­κινωμάτων.

Μελανοδερμία μπορεί να προκύψει από την έκ­θεση σε ορυκτέλαια και χαμηλής ποιότητας πετρελαιοει­δή, σε άσφαλτο και άλλα προϊόντα πίσσας. Η φωτοευαισθητοποίηση μπορεί να διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Το κρεόζωτο είναι μια εξ επαφής ερεθιστική ουσία και επίσης αλλεργιογόνο και φωτοαλλεργιογόνο. Η αλλεργία αποδει­κνύεται με επιδερμιδική δοκιμασία με κρεόζωτο 10% σε έλαιο.

Η δερματίτιδα από βαζελίνη μπορεί να εμφανίζεται ως μυρμηκιώδης πάχυνση του δέρματος που προκαλείται από την παρατεταμένη επαφή με ακάθαρτη βαζελίνη, ή ενίοτε, λιπαντικό έλαιο. Παρατηρείται ένας θυλακικός τύπος, κατά τον οποίο ερυθηματώδη κεράτινα οζίδια εμφανίζονται συνή­θως στις πρόσθιες και έσω επιφάνειες των μηρών. Δεν υπάρχουν φαγέσωρες και οι βλάβες διαχωρίζονται από φαι­νομενικά φυσιολογικό δέρμα.

Η ακμή corne χαρακτηρίζεται από θυλακική υπερκερά­τωση και υπερμελάγχρωση και προκύπτει από το αργό πετρέλαιο, τα έλαια πίσσας και την παραφίνη. Συνήθως προσβάλλονται η ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων και των άκρων χειρών, τα άνω και κάτω άκρα, το πρόσωπο και ο θώ­ρακας. Οι βλάβες είναι θυλακικές, κεράτινες βλατίδες, συχνά μέλανες και συνοδεύονται αρχικά από θυλακικό ερύθη­μα και αργότερα με μια ρυπαρή καστανωπή ή πορφυρή κη-λιδωτή μελάγχρωση, η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις καθί­σταται διάσπαρτη και είναι ιδιαίτερα έντονη σε περιοχές όπως τα γεννητικά όργανα. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να προσομοιάζει με ερυθρά ιόνθειο πιτυρίαση ή ακανθωτό λειχήνα.

Η πίσσα, η ρεσίνη και πολλά από τα παράγωγα τους προκαλούν φωτοευαισθητοποίηση και ακμοειδή θυλακίτιδα στα αντιβράχια, τα κάτω άκρα, το πρόσωπο και το όσχεο, θυλακικές υπερκερατώσες, μυρμηκιές εκ πίσσας μπορεί να αναπτυχθούν και στη συνέχεια να εξελίσσονται σε καρκίνω­μα. Η αιθάλη, η τέφρα από την καύση φυτανθράκων προκα­λούν δερματίτιδα, με ένα ξηρό, απολεπιστικό χαρακτήρα, η οποία με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσει μυρμηκιώδεις εκβλαστήσεις και καρκίνο. Ο καρκίνος των καπνοδοχοκαθα-ριστών εμφανίζεται κάτω από μια μυρμηκιά και συνήθως εντοπίζεται στο όσχεο, όπου η αιθάλη, το σμήγμα και η βρωμιά συλλέγονται στις πτυχές του δέρματος. Η μορφή αυτή καρκίνου έχει ουσιαστικά εκλείψει.

Διαλύτες

Οι διαλύτες προκαλούν το 10% περίπου των επαγγελματικών δερ­ματοπαθειών. Όταν εφαρμόζονται στα χέρια για τον καθαρι­σμό τους, το επιφανειακό έλαιο διαλύεται και προκαλεί μια χρόνια ρωγμώδη δερματίτιδα.

Επιπλέον, μπορεί να προκύ­ψει περιφερική νευροπάθεια και χημική λεμφαγγειίτιδα μετά την απορρόφηση μέσω των δερματικών ρωγμών. Εκείνοι που εισπνέουν διαλύτες μπορεί να αναπτύξουν ένα εκζεματοειδές εξάνθημα γύρω από το στόμα και τη μύτη. Υπάρχει ερύθημα και οίδημα. Πρόκειται για μια άμεση ερεθιστική δερματίτιδα που προκαλείται από την εισπνοή ενός διαλύτη που τοποθετείται σε ένα μαντήλι.

Το τριχλωροαιθυλένιο είναι ένας χλωριωμένος υδρογο­νάνθρακας που χρησιμοποιείται σαν διαλύτης και απολιπαντικό, ενώ χρησιμοποιείται επίσης στο στεγνό καθάρισμα και ως ψυκτικό της βιομηχανίας. Η εισπνοή μπορεί να προ­καλέσει αποφολιδωτική ερυθροδερμία, διαβρώσεις των βλεννογόνων, ηωσινοφιλία και ηπατίτιδα.

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής που προκαλείται από την αλκοόλη είναι σπάνια και προκαλείται από κατώτερες αλειφατικές αλκοόλες. Μια σοβαρή περίπτωση πομφολυγώδους και αιμορραγικής δερματίτιδας στα άκρα των δακτύλων και τον δελτοειδή προκλήθηκε από ισοπροπυλική αλκοόλη. Αν και σπάνια, δερματίτιδα από αιθυλική αλκοόλη μπορεί επί­σης να προκύψει. Η κετυλική και η στεαρυλική αλκοόλη μπο­ρεί να προκαλέσουν κνίδωση εξ’ επαφής.

Δείτε επίσης