Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Η ρύπανση της  ατμόσφαιρας δημιουργεί κίνδυνο για έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) στους πάσχοντες από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Ορλάντο την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015.

air_pollution_autokinhta 5Ερευνητές από το Intermountain Medical Center Heart Institute της πόλης Σολτ Λέικ Σίτι, με επικεφαλής τον Κεντ Μέρεντιθ, εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 16.000 άτομα τα οποία είχαν δεχθεί ιατρική φροντίδα για έμφραγμα το διάστημα 1993-2014. Στόχος τους ήταν να δουν αν η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρέαζε τον κίνδυνο εμφράγματος.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει σοβαρή συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του αέρα και του κινδύνου για έμφραγμα.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος όταν υπήρχαν στον αέρα πάνω από 25 μικρογραμμάρια μικροσωματίδια ρύπων ανά κυβικό μέτρο. Το έμφραγμα μάλιστα εμφανιζόταν συχνά με  ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο γιατί συμβαίνει όταν μια στεφανιαία αρτηρία φράσσεται τελείως και άρα ένα μεγάλο μέρος του μυοκαρδίου δεν μπορεί να λάβει αίμα και οξυγόνο. Χωρίς άμεση αντιμετώπιση, ο ασθενής θα έχει μη αναστρέψιμη καρδιακή βλάβη ή μπορεί ακόμα να χάσει τη ζωή του. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπου εμφράγματος: STEMI, μη-STEMI, και ασταθή στηθάγχη.

Προσοχή τις μέρες με νέφος καπνού

«Η κακή ποιότητα του αέρα, θέτει σε υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα τα άτομα με καρδιακή νόσο. Αυτό σημαίνει ότι οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση τις μέρες που υπάρχει νέφος καπνού», δήλωσε ο Μέρεντιθ.

Και πρόσθεσε: «H μελέτη υποδηλώνει ότι κατά τις μέρες που υπάρχει καπνός στην ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι που πάσχουν από στεφανιαία νόσο πρέπει να μειώνουν την έκθεσή τους στον μολυσμένο αέρα και να αποφεύγουν τις δραστηριότητες που προκαλούν στρες στο σώμα. Επίσης πρέπει να συμμορφώνονται με την θεραπευτική αγωγή τους».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται συσχέτιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των καρδιακών προσβολών. Αν και αυτός ο παράγοντας κινδύνου είχε για χρόνια παραμεληθεί, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε δρόμους όπου περνούν πολλά αυτοκίνητα ή μένουν σε χαμηλότερο όροφο στην πολυκατοικία τους και άρα πιο κοντά στον μολυσμένο αέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας γερνάει το δέρμα και προκαλεί στένωση καρωτίδων. Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ανάλογη με αυτή του παθητικού καπνίσματος.

Δείτε επίσης