Νέο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη, καλύτερο από το PSA

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χένρικ Γκρένμπεργκ ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα τεστ αίματος για τη διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη, το οποίο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το σημερινό ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά το χρόνο. Η ασθένεια εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology.

psa karkinow prostathΤο νέο τεστ βρίσκει καρκίνους που το PSA δεν μπορεί να βρει ενώ μειώνει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και άρα την πιθανότητα μιας περιττής βιοψίας. Αναλύει ένα συνδυασμό έξι πρωτεϊνών του αίματος και 200 γενετικούς δείκτες, ενώ λαμβάνει υπόψη μια σειρά από δεδομένα (ηλικία του άνδρα, οικογενειακό ιστορικό και προηγούμενες βιοψίες για προστάτη).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «το PSA δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στον επιθετικό και στον ακίνδυνο καρκίνο. Σύμφωνα με τον Γκρένμπεργκ, «σήμερα οι άνδρες που δεν έχουν καρκίνο ή που ο καρκίνος τους δεν χρειάζεται θεραπεία, συχνά αναγκάζονται να υποβληθούν σε μια περιττή, επώδυνη και μερικές φορές επικίνδυνη θεραπεία. Επιπλέον, το PSA χάνει πολλούς επιθετικούς καρκίνους. Το νέο τεστ είναι πολύ πιο ακριβές και μπορεί να αντικαταστήσει το PSA».

Βρίσκει επιθετικούς καρκίνους

Οι ερευνητές δοκίμασαν το νέο τεστ σε περίπου 59.000 άνδρες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίοι επίσης έκαναν το PSA για να γίνει η σύγκριση. Η μελέτη έδειξε ότι το νέο τεστ μείωσε κατά 30% τον αριθμό των βιοψιών, χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια των ανδρών. Επιπλέον, βρήκε επιθετικούς καρκίνους σε άνδρες με χαμηλούς δείκτες PSA (1-3 ng/ml), οι οποίοι περνούν απαρατήρητοι από αυτό το τεστ.

Το νέο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη Σουηδία από τον Μάρτιο του 2016 και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Δείτε επίσης