Το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή

Μια μελέτη στη Βρετανία έδειξε ότι το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων (mycoplasma genitalium), ένα μικρό βακτήριο που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 1981, μπορεί να μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology από ερευνητές του University College London και τον οργανισμό Public Health England.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι πάνω από το 1% του βρετανικού πληθυσμού ηλικίας 16-44 ετών είναι μολυσμένο χωρίς να το ξέρουν, διότι το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων σπάνια προκαλεί συμπτώματα.

Το μυκόπλασμα έχει πολλά είδη, πάνω από 200 και τουλάχιστον 13 από αυτά είναι παθογόνα στον άνθρωπο. Σχετικά με το mycoplasma genitalium, του οποίου το DNA αναλύθηκε το 1995 (αποτελείται μόνο από 525 γονίδια, τα λιγότερα από κάθε άλλο γνωστό οργανισμό), υπήρχε διχογνωμία μέχρι σήμερα σχετικά με το αν μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.

Mycoplasma-genitalium5

Το mycoplasma genitalium.

Το προφυλακτικό προστατεύει

Σύμφωνα με τη μελέτη που αφορούσε σε 4.507 άτομα, κατά μέσο όρο, το 1,2% των ανδρών και το 1,3% των γυναικών ήταν μολυσμένοι από το μυκόπλασμα. Το ποσοστό της μόλυνσης ήταν μηδέν στους 200 εθελοντές ηλικίας 16 και 17 ετών οι οποίοι δεν είχαν ξεκινήσει τις ερωτικές επαφές κάτι που ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι το βακτήριο μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο. Το ποσοστό της μόλυνσης ήταν 5,2% στους άνδρες και 3,1% στις γυναίκες που είχαν πάνω από τέσσερις ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους.

Οι συνέπειες της μόλυνσης από το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων παραμένουν άγνωστες μακροπρόθεσμα (έχει ανακαλυφθεί ότι το βακτήριο παράγει μια δική του πρωτεΐνη, την πρωτεΐνη Μ, η οποία μπορεί να παίζει ρόλο σε κάποιες ασθένειες). Είναι πάντως γνωστό ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ουρηθρίτιδα και στα δύο φύλα καθώς και τραχηλίτιδα και φλεγμονή της πυέλου στις γυναίκες.

Η μελέτη βρήκε ότι το 94% των μολυσμένων ανδρών και το 56% των μολυσμένων γυναικών δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα. Όσες γυναίκες είχαν εκδηλώσει, το πιο συχνό σύμπτωμα ήταν η αιμορραγία από τον κόλπο μετά τη σεξουαλική επαφή. Οι μολυσμένες γυναίκες είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιμορραγία σε σχέση με τις μη μολυσμένες.

Οι μολυσμένες γυναίκες ήταν πιο πιθανό στο παρελθόν να έχουν μολυνθεί  από τριχομονάδες ενώ οι μολυσμένοι άνδρες ήταν πιο πιθανό να έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν με βλεννόρροια, σύφιλη ή μη-ειδική ουρηθρίτιδα.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει κυρίως άτομα που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό. “Όπως ισχύει για όλες τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, μέτρα πρόληψης αποτελούν η συστηματική χρήση προφυλακτικού και ο περιορισμός των επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.

Δείτε επίσης