Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία

H έλλειψη της βιταμίνης D έχει βρεθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μια σειρά από παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος. Τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι σχετίζεται και με τη στυτική δυσλειτουργία.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους άνδρες έχουν σχέση με τη στυτική δυσλειτουργία βρήκε μια αμερικανική μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Η στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται με την ηλικία. Το 4% περίπου των 50άρηδων και το 17% των 60άρηδων βιώνουν μια σοβαρή ανικανότητα επίτευξης στύσης. Η στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται κατακόρυφα φτάνοντας στο 47%, για τους άνδρες άνω των 75 ετών.

DYSLEITOYRGIA

a young couple in bed has problems and crisis. divorce and separation.

Ερευνητές από το Johns Hopkins University εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από από 3.400 Αμερικανούς, 20 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο. Το 30% από αυτούς είχε έλλειψη βιταμίνης D, δηλαδή κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά mg αίματος. Το 16% έπασχε από στυτική δυσλειτουργία.

Η μελέτη βρήκε ότι το 35% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία είχε έλλειψη βιταμίνης D ενώ σ’ αυτούς που δεν υπήρχε στυτική δυσλειτουργία η έλλειψη βιταμίνης D ήταν σε ποσοστό 29%.

Η συσχέτιση  ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη στυτική δυσλειτουργία, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση και η φλεγμονή λόγω φαρμάκων.

«Η έλλειψη βιταμίνης D είναι εύκολο να εντοπιστεί και η αντιμετώπιση είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και η έκθεση στον ήλιο», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Έριν Μίχος, καρδιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins University.

Τα ευρήματα πάντως είναι προκαταρκτικά και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας – αποτελέσματος. Σε επόμενο στάδιο οι ερευνητές θα ελέγξουν κατά πόσο η αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης D μπορεί πράγματι να αποκαταστήσει την στυτική λειτουργία. Κάτι τέτοιο θα είναι η οριστική απόδειξη πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αποτελεί μια από τις αιτίες της πάθησης.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, από έλλειψη βιταμίνης D πάσχει το 40% των Αμερικανών.

Σημειώνεται ότι μια άλλη μελέτη βρήκε πως τα ωμέγα-3 λιπαρά (υπάρχουν κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως π.χ. οι σαρδέλες) βοηθούν στην περίπτωση στης στυτικής δυσλειτουργίας.

Δείτε επίσης