Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι καλύτεροι μαθητές

Καλύτερες σχολικές επιδόσεις έχουν οι μαθητές του δημοτικού που τρώνε καθημερινά πρωινό γεύμα, βρήκε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition.

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 5.000 παιδιά ηλικία 9-11 ετών, από 100 δημοτικά σχολεία.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, όσο καλύτερο ποιοτικά ήταν το πρωινό γεύμα ενός παιδιού, τόσο καλύτερους βαθμούς έτεινε να έχει στα σχολικά μαθήματα. Αντίθετα, η κατανάλωση γλυκών, σνακ και άλλων μη υγιεινών τροφών το πρωί επιδρούσε αρνητικά στη σχολική απόδοση των μαθητών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό  σχετίζεται γενικότερα με καλύτερη υγεία και με μεγαλύτερη ικανότητα νοητικής συγκέντρωσης.

«Η νέα μελέτη παρέχει τις ισχυρότερες έως σήμερα ενδείξεις για τις σχέσεις ανάμεσα στη διατροφή των μαθητών και στο πόσο καλά τα πάνε στα μαθήματα. Υπάρχει ξεκάθαρη συνέργεια ανάμεσα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Είναι σαφές ότι η βελτίωση της υγείας των μαθητών επιφέρει και εκπαιδευτικές βελτιώσεις» σχολιάζει η Χάνα Λίτλκοτ επικεφαλής της μελέτης.

Με τη σειρά του, ο Κρις Μπόνελ, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συμπληρώνει ότι «η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων, που δείχνουν ότι η επένδυση πόρων για τη βελτίωση της υγείας των νέων είναι πιθανό να βελτιώσει επίσης τις σχολικές επιδόσεις τους».

Δείτε επίσης